Kommentar

Ursula von der Leyen har netop meddelt, at EU vil lukke af for russiske statsejede medier. Samtidig forbyder EU russiske fly at lande i, lette fra og overflyve unionens territorium. Det gælder også de russiske oligarkers private jetfly.

Olieselskabet BP afbryder samarbejdet med det russiske selskab Rosneft og afhænder sin 19,75 pct. aktieandel.

Japan tilslutter sig USA’s og EU’s sanktioner mod udvalgte russiske banker, som formenes adgang til SWIFT-systemet.

Tyrkiet fordømmer Ruslands aggression mod Ukraine.

Disse og andre tiltag medfører, at Rusland yderligere isoleres fra den vestlige verden og måske ender med at blive en lige så fremmed kultur som Kina, Nordkorea og Iran. Putin kan næppe have været uvidende om konsekvenserne af sit krigseventyr, men har valgt at vende Vesten ryggen. Ligesom de såkaldt slavofile, der i 1800-tallet hævdede, at Vesteuropa var moralsk korrupt, og at Rusland skulle holde sig til sine egne kollektivistiske og slaviske traditioner.

Den øjeblikkelige krig handler i høj grad om russisk energi, som Europa på en eller anden måde må frigøre sig fra. I den forbindelse er det interessant, at USA netop har nedlagt veto mod den påtænkte East Mediterranean Pipeline fra Israel via Cypern til Grækenland, der på længere sigt kunne have forsynet Europa med al den gas, der er brug for.

ANNONSE

The Biden administration has abruptly withdrawn American support for the Eastern Mediterranean (EastMed) pipeline, a project aimed at shipping natural gas from Israel to European markets. The White House said the project was antithetical to its “climate goals.”

Biden-administrationen styres af klimatosser, som mangler at forklare, hvorfor det er mere klimavenligt, at gassen produceres i Rusland end i Israel og på Cypern.

Hvis Putin er gal, er Biden det ikke mindre.

ANNONSE