Nyt

Tyske fagmyndigheder godkendte tirsdag, at Rusland må bygge gasrørledningen Nordstrøm 2, som skal gå gennem Østersøen og gøre Rusland uafhængig af Baltikum og Polen.

‘Victory for Kremlin’ as Germany approves gas pipeline

The Federal Maritime and Hydrographic Agency (BSH) in Berlin said Russia could build the pipeline, called Nord Stream 2, on Tuesday (27 March), one day after Germany and other EU states expelled Russian diplomats over Russia’s use of a chemical weapon to try to kill a former spy in England.

Godkendelsen kommer dagen efter den største udvisning af russiske diplomater fra Vesten nogensinde:

«We are pleased that all necessary permits are now in place for the German route section,» Jens Lange, the head of the Nord Stream 2 consortium, said.

For tyskerne er dette et økonomisk projekt, som ikke har noget med politik at gøre. Det er der dog mange, som ser anderledes på. Der var allerede i forvejen politisk strid om at gøre sig endnu mere afhængig af russerne. Den strid er ikke blevet mindre efter giftattentatet og udvisningerne.

«Big victory for Kremlin, helps to increase EU energy dependency on Russia and make Ukraine more vulnerable,» Bob Seely, an MP from Britain’s ruling Conservative Party, said on Tuesday in one of the first reactions to the German permit.

«It [Nord Stream 2] is completely in contradiction with EU energy policy,» Lithuanian foreign minister Linas Linkevicius recently told EUobserver.

Allerede i juni i fjor vedtog det amerikanske Senat sanktioner, hvor der blev truet med straf for selskaber som indgår samarbejde med russiske gasseksportører. Problemstillingen er ikke blevet mindre aktuel.

The pipeline is a purely «economic project», German chancellor Angela Merkel and foreign minister Heiko Mass recently reaffirmed.

Those views are diametrically opposed to positions taken by most EU states, EU institutions, and the US.

The pipeline, which will concentrate 80 percent of Russian gas sales to the EU on the German route, will help the Kremlin to blackmail other European states with supply cuts and will make a mockery of international sanctions imposed over Russia’s aggression in the UK and in Ukraine, its critics have said.

De tyske socialdemokrater er endda endnu mere venligsindede overfor samarbejde med Rusland end kristendemokraterne. Tidligere forbundskansler Gerhard Schröder er Gazproms fremmeste repræsentant i Europa.

Nordstrøm 2 er fortsat afhængig af godkendelse i Danmark, Sverige og Finland for at kunne føre ledningen gennem deres farvand. Efter det sidste postyr er det ikke sikkert de får det.

Amerikanerne truer med at straffe de tyske selskaber som er med i projektet:

The US has threatened to impose sanctions on the EU firms – Engie, OMV, Uniper, Shell, and Wintershall – planning to co-finance the pipeline, which could force Russia to find the money elsewhere.

Som om ikke det er nok, vil EU-parlamentet udvide EU’s jurisdiktion til også at gælde rørledningen.

Meanwhile, the European Parliament is preparing to pass legislation to make offshore pipelines, including Nord Stream 2, subject to EU anti-monopoly rules, weakening Moscow’s grip over the new infrastructure.

 

ANNONSE