Nyt

Canadas premierminister tager ekstreme forholdsregler for at knuse de igangværende protester. Landets undtagelseslove er blevet aktiveret, og terrorlovene er blevet udvidet til at blive brugt mod deltagerne. Men demonstranternes svar er klart: “Vi vil holde fast!”

Mandag besluttede premierminister Justin Trudeau at aktivere landets nødlov, The Emergency Act, fra 1988. Samtidig udvides de nuværende antiterrorlove til at blive brugt mod demonstranterne.

Aktiveringen blev foretaget for at undgå en militæraktion mod demonstranterne, og Trudeau meddelte under mandagens pressekonferanse, at foranstaltningerne skulle være “tidsbegrænsede, rimelige og forholdsmæssige”. Samtidig udtalte Justin Trudeau, at det canadiske politi vil “få flere værktøjer” til at arrestere demonstranter.

– Nødloven vil blive brugt til at styrke og støtte retshåndhævende myndigheder på alle niveauer i hele landet. Det handler om at holde canadiere sikre, beskytte folks job og genskabe tilliden til vores institutioner, siger Justin Trudeau.

ANNONSE

Frosset bankkonto

Vicepremierminister Chrystia Freeland meddelte under samme pressemøde, at bankerne nu har ret til uden en domstolsafgørelse at indefryse bankkonti for alle personer, der på nogen måde deltager i de igangværende demokratidemonstrationer. Deltagerne vil også få annulleret deres bilforsikring.

Samtidig vil landets antiterrorlove blive udvidet til at omfatte demonstranternes mulighed for at få adgang til kryptovaluta og midler indsamlet gennem crowdfunding. Beslutningen kommer efter, at hackere for nylig har afsløret, at den canadiske regering har stoppet 93.000 donationer på i alt $8,4 millioner til de protesterende lastbilchauffører, foretaget gennem crowdfunding-tjenesten GiveSendGo.

Nødloven kan kun anvendes under ekstreme forhold. Lovteksten kræver “hastende og kritiske situationer”, som “alvorligt truer befolkningens liv, sundhed eller sikkerhed”. Fredelige demonstrationer burde ikke kunne aktivere loven, og repræsentanter for Canadian Civil Liberties Association har advaret om, at premierministerens beslutning truer demokratiet og borgernes friheder og rettigheder. Justitsminister David Lametti hævder dog, at kravene er opfyldt.

Foranstaltningerne træder i kraft med det samme, men regeringen skal fremlægge sin beslutning for parlamentet og Senatet inden for en uge. Hvis disse instanser ikke godkender afgørelsen, vil den blive trukket tilbage.

Kontraproduktive foranstaltninger

Kritikere siger, at de ekstreme tiltag er kontraproduktive og risikerer at eskalere den igangværende konflikt yderligere. Tamara Lich, der leder protesterne i Ottawa, afviste premierministerens beslutning.

– Der er ingen trusler, der vil skræmme os. Vi vil holde fast, sagde Tamara Lich til AP News.

Trudeau besluttede at eskalere konflikten, da demokratidemonstrationerne gik ind i sin tredje uge. Så sent som i december 2020 støttede Justin Trudeau imidlertid lignende demonstrationer i Indien, da demonstranter blokerede hovedvejene til New Delhi.

– Canada vil altid være der for at forsvare retten til fredelig protest, siger Trudeau.

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige