Kopierede/fra hoften

Med en vælgertilslutning på 16 pct. har Canadas premierminister, Justin Trudeau, besluttet at aktivere landets såkaldte Emergencies Act. Den blev indført i 1988 og tager sigte på en situation, der ikke kan klares under den gældende lov, som når der foreligger en trussel mod Canadas selvstændighed. Trudeau har med andre ord erklæret undtagelsestilstand. Man kunne også kalde det krigsretstilstand.

Trudeau har i et par uger været i konflikt med lastbilchaufførerne, som har blokeret veje og broer for at tvinge ham til at opgive coronarestriktionerne. Fem af Canadas ti provinser har allerede gjort det i vekslende grad, men Trudeau lader sig ikke rokke og vil ikke forhandle med truckerne.

Interessant nok nævnte Trudeau ikke corona under mandagens pressekonference, hvor han meddelte sin beslutning. Derimod gjorde han det klart, at undtagelsestilstanden skal bruges til at bekæmpe “uacceptable synspunkter”.

Det er foreløbigt uklart, i hvilken grad Trudeau vil bruge de redskaber, som han har tiltaget sig, men undtagelsestilstanden giver ham ubegrænset magt til at knægte ytringsfriheden, forsamlingsfriheden, knække enhver opposition, arrestere og fængsle kritikere og modstandere, indføre interne pas for at kontrollere canadiernes bevægelser, beslaglægge deres bankbeholdninger og fratage uefterrettelige virksomheder retten til at drive forretning – og naturligvis beslaglægge truckernes køretøjer, pålægge truckerne store bøder og ophæve deres bilforsikring.

ANNONSE

Mange vil nok sige, at premierministeren hermed har afskaffet friheden, men det vinder tilslutning i de fleste canadiske medier, der ligesom i USA og herhjemme er stærkt venstreorienterede. På visse “liberale” kommentatorer forstår man, at frihed er et højreekstremistisk begreb.

Indtil nu har trucker-demonstrationerne været fredelige, men Trudeau vil åbenbart provokere dem til at blive voldelige.

Han har i øvrigt intet mod vold, bare det er de rigtige voldsmænd. Da terrorister nedbrændte 50 katolske kirker, udtrykte Trudeau sympati med gerningsmændenes motiver. Han kunne godt forstå deres reaktion på baggrund af Canadas historiske ondskab.

Trudeau vil ikke indsætte militæret, meddelte han på pressemødet, men det er ikke fordi, han ikke har forsøgt. Mange af truckerne har en militær baggrund og venner og familie i militæret og politiet, og af dem fortæller, at premierministeren sidste uge prøvede at mobilisere hæren, som dog ikke skulle nyde noget.

En talsmand for truckerne siger, at Trudeau er en general uden en hær og dermed et fjols. Vi får se, hvordan det ender.

Kilder til denne beretning er bl.a. Fox News, The Federalist, Rebel News og New York Post.

ANNONSE