Kunstbilde

Gerhard Munthe (1849-1929)
Akvarellfarger over blyant på papir, 55,5 x 77 cm, privateie

Dette bildet inngår i Grev Wedels Plass Auksjoners Høstens Utvalgte, som vil finne sted i firmaets lokaler i Den Gamle Logen den 24. november i år. Denne auksjon omfatter svært mange norske klassikere.

Sannaynligvis har Gerhard Munthe tenkt bildet som et forelegg for billedvev – men om det ble vevet er det ingen opplysninger om.

Onde stemødre finner vi i flere av blant annet brødrene Grimms eventyr, som Askepott, Snøhvit og Hans og Grete. Men ingen av dem handler om stedøtre som forvandles til trær. Det nærmeste vi kommer til noe slikt er nok den greske myten om Apollon og Dafni, blant annet gjengitt i Ovids Metamorfoser, der Dafni forvandles til et laurbærtre for å unnslippe Apollons kur-makeri.

Det ser ut til at Munthe har funnet inspirasjon i middelalderballaden om Venill fruva og Drembedrosi. En bevart tekstvariant finnes her.

En omtrent samtidig variant av det samme motivet finnes i Nasjonalmuséet i Oslo.

Prisantydningen er NOK 70-90 000.

ANNONSE

Læs også

Læs også