Nyt

Den 25 år gamle somalier Ali Harbi Ali, som dræbte den britiske parlamentariker David Amess (69) inde i en kirke fredag, havde været i søgelyset for radikalisering og deltog i programmet Prevent.

Det er vanskeligt at afgøre, hvad som er mediernes tilbageholdenhed og omskrivning eller politiets. Medierne omtaler Ali Harbi Alisom islamistisk ekstremist, men lurer i næste sætning på hvad motivet kan have været. Da begynder journalistikken at blive absurd. Hvis politiet arbejder efter samme retningslinjer vil der blive flere drab og terrorhandlinger. Så ønsker systemet ikke at se hvad de står overfor.

For NTB-AFP er terroristen fortsat “manden”:

Manden, som dræbte den britiske politiker David Amess, var kendt af politiet og var blevet sendt på et forløb for afradikalisering.

Den 25 år gamle mand blev pågrebet og sidder i forhør hos britisk politi efter at han fredag knivstak Amess, der mødte sine vælgere i en kirke i den lille by Leigh-on-Sea.

Politiet har fastslået, at drabet var en terrorhandling, og de undersøger om motivet kan være knyttet til islamistisk ekstremisme. Det er politiets antiterrorenhed, der leder efterforskningen.

NTB/AFP skriver at han er somalier, det gjorde de ikke til at begynde med.

Ifølge BBC var han for nogle år siden blev sendt på Prevent, det britiske program for dem som kan stå i fare for at radikaliseres. Han skal ikke have deltaget længe i programmet, som er frivilligt og var aldrig klassificeret formelt af MI5 som en sikkerhedstrussel.

Ifølge Sunday Times mener politiet, at han handlede alene og var radikaliseret på egen hånd, men at han kan have ladet sig inspirere af al-Shabaab i Somalia. (NTB)

Prevent blev oprettet af Tony Blair, men fik kritik for at have ansat personer, som selv var radikaliseret eller som ikke stillede sig kritisk nok i forhold til deltagerne. Det var således mulig at spille “omvendt”, men så gå ud og begå terror, som det skete i London for nogen tid siden.

ANNONSE

Faren er en prominent somalier, der har været rådgiver for regeringen i hjemlandet og bor i en velstående del af London.

Han siger til Sunday Times, at han føler sig traumatiseret efter det sønnen har gjort.

Det kan vel være at Amess’ pårørende er mere traumatiseret.

Ifølge The Sun stak manden Amess flere gange med kniv, mens to kvinder fra Amess’ stab til var stede. Derefter satte han sig ned og ventede på politiet. Daily Mail skriver at han havde booket en aftale med Amess en uge før. (NTB)

ANNONSE