Nyt

Ali Harbi Ali, den 26-årige mand sigtet for mord og terrorisme, der knivstak og dræbte det konservative britiske parlamentsmedlem Sir David Amess i oktober sidste år, siger, at han ikke fortryder gerningen, og at han ikke mener, han har gjort noget forkert.

For retten i Old Bailey, den centrale domstol for straffesager i England og Wales, forklarede Ali fredag, at han dræbte Amess, fordi han havde stemt for luftangreb på Syrien i parlamentet, rapporterer BBC.

Det var den 15. oktober 2021, at den mangeårige MP blev dræbt under et møde, han havde med vælgere i en kirke i Leigh-on-Sea, Essex. Politiet antog hurtigt, at drabet skyldtes islamistisk ekstremisme.

ANNONSE

Ali Harbi Ali, en britisk statsborger og søn af en tidligere somalisk embedsmand, var allerede blevet mistænkt for islamistisk radikalisering, men stod ikke på de britiske sikkerhedsmyndigheders liste over de mere end 3.000 personer, der er mistænkt for at ville udføre et terrorangreb.

Med mordet på Sir David troede den 26-årige, at han kunne hjælpe muslimer:

Han fortalte nævninge på Old Bailey: «Han [Sir David] stemte tidligere i parlamentet, ikke kun ham… Jeg besluttede, at hvis jeg ikke kunne lave hijrah, hvis jeg ikke kunne hjælpe muslimerne [i Syrien], ville jeg gøre noget her.”

På spørgsmålet om, hvilken forskel det ville gøre at dræbe Sir David, sagde han: ” Først og fremmest kan han ikke stemme igen”.

Måske kan dette også sende et signal til hans kolleger, sagde Ali i retten.

Heller ikke Amess’ engagement for Israel var faldet i god jord hos den tiltalte:

Han sagde, at et andet «stort problem» for ham om Sir David var hans medlemskab af den konservative Friends of Israel Group.

Ali, som havde regnet med at dø som «martyr» nægtede også at være radikal muslim og insisterede på at “Jeg er en moderat muslim”.

Ali fortalte retten, at han havde forventet at blive skudt og dø « martyr», men da han indså, at de to betjente, der kom ind i bygningen, ikke var bevæbnede, besluttede han at smide sin kniv.

Den 26-årige siger også, at han havde håbet på at dræbe den konservative britiske politiker Michael Gove:Jeg tror, han var en, der var til skade for muslimer”.

Aller helst ville han have sluttet sig til den Islamiske Stat (IS) i Syrien:

Han ærgrede sig «dybt» over ikke at kunne slutte sig til terrorgruppen, sagde han til retten.

Ali sagde, at han ønskede at rejse til Syrien mellem 2015 og 2017, men det gik ikke, da det var “svært”.

Han mente sig også forpligtet til at gøre noget som muslim:

Han fortalte forsvarsadvokat Tracy Alying QC: “Som muslim var jeg forpligtet til at gøre noget i den periode.”

Ali Harbi Ali nægter anklagerne for drab og terror, oplyser BBC.

ANNONSE