Kunstbilde

Ilya Schor (1904-1961)
Oljefarger på kartong, 25,2 x 20,3 cm, privateie.

Bildet er sist registrert ved auksjonen Sacred Splendor: Judaica from the Arthur and Gitel Marx Collection den 20, november 2019 hos Sotheby’s i New York. Prisantydningen var $ 5-7 000, tilslaget falt ved $ 6 000.

Ilya Schor var født i Złoczów, Galicia, den gang underlagt dobbeltmonarkiet, 1918-39 Polen, nå Zolochiv i Ukraina. Han fikk først opplæring som gullsmed og gravør, før han i 1930 kom inn ved akademiet i Warszawa. I 1937 fikk han et stipendium som gjorde det mulig for ham å studere videre i Paris. I desember 1941 klarte han og hans fru Resia (1910-2006) å komme seg til USA via Lisboa og Marseilles.

Sukkot, også kjent som Løvhyttefesten faller i år fra den 20. til den 27. september. Ett av ritualene er å svinge en lulab etter fastlagte regler. Lulab betyr opprinnelig palmegren, men brukes også om bunten av en palmegren, to vier- eller pilekvister, tre myrtegrener og en etnog (sukat-sitron, Citrus medica). Dagens bilde viser svingingen av lulab.

ANNONSE

(Og nei, betegnelsen sukat er ikke dannet av sukkot, men av latin sucus – saft, jfr. sukkulent – saftig).

ANNONSE

Læs også

Læs også