Kunstbilde

Lars Hertervig (1830-1902)
Akvarell og gouache på sammenklistrede papirstykker, 41 x 38 cm, privateie

Lars Hertervig, som blant annet var elev av Johannes Flintoe i Christiania og Hans Gude i Düsseldorf, gjorde seg tidlig bemerket som en dyktig og svært original kunstner. Men allerede i 1858 fikk han diagnosen uhelbredelig sinnsyk. Karakteren av hans sinnslidelse diskuteres fortsatt, men den minsket ikke hans trang til å male.

Etter hvert hadde han ikke råd til å kjøpe skikkelig materiale, og måtte ta til takke med det han kunne finne. Dette bildet sies å være laget på tre biter uidentifisert tobakkspapir og en bit innpakningspapir, oppklebet på flere skikt ulike papirer; innpakningspapir, lerret og avispapir.

Denne studie av urskog, som kan gi assosiasjoner til en annen av våre Düsseldorfere, August Cappelen (1827-1852), fikk tilslaget ved kr. 370 000,- hos Grev Wedels plass auksjoner i Oslo den 1. desember 2014, noe lavere enn prisantydningen på kr. 400 000,- til kr. 600 000,-.

ANNONSE
ANNONSE