Kopierede/fra hoften

(Esben Svane på Youtube, ‘En klassisk kærlighedshistorie med et moderne twist’, 2021; Foto: Udsnit)

Det er svært at have noget imod Ihan Haydar, men det er umuligt at se historien som et eksempel på vellykket integration eller ‘en klassisk kærlighedshistorie med et moderne twist’, som Esben Svane kalder det på Youtube. Det er historien om Islam som kultur og religion med alt hvad deraf følger, og havde det været den lyshåredes forældre, der ikke ville acceptere kurderen, så havde det være fortællingen om en ubehagelig racistisk familie. Esben måtte konvertere til Islam, for at få familiens Haydars accept, og der er således en iboende ubalance. Seancen fandt sted i Dansk Islamisk Center under ledelse af imam Abdul Wahid Petersen. Islam 1 – Danmark 0.

Fra Lokalavisen.dk – Dansk musiker fik muslimsk kæreste: Tvunget til at leve skjult i et spind af løgne.

“- Jeg håber, at den kan sende et budskab om, at man skal kæmpe for kærligheden og for den, man vil være sammen med, uanset etnicitet, religion og baggrund, siger han. …

Ihan Haydar er muslim, og en dansk fyr harmonerede ikke med hendes families forventninger og traditioner.

– Vi måtte ikke blive set nogen steder på gaden, da Ihan ikke var klar til at præsentere mig for sine forældre. Så vi skulle hele tiden skjule os. Hendes forældre ringede bogstavelig talt hver halve time til hende, fortæller Esben Svane. […]

Esben Svane besluttede at gå Ihans familie i møde for kærlighedens skyld og konverterede til islam. Samtidig var et giftemål også nødvendigt for forholdet.

– Jeg var klar til at tage det skridt at blive gift, siger Esben Svane og fortsætter:

– Jeg havde fået hjælp af de sympatiske folk i Dansk Islamisk Center på Nørrebro for at blive muslim. De hjalp desuden også til, at jeg fik spurgt om Ihans hånd på den rigtige måde.

– Jeg ville være sikker på, at hendes familie ikke kunne bruge dét som et argument for, at vi ikke kunne blive gift.

… lavede en mappe med tekster og billeder om sit liv og sin familie og fik det oversat til arabisk. Mappen afleverede Ihan til sin familie. Den skulle også være et bevis på hans oprigtige kærlighed til hende over for familien.”

“Ihan Haydars forældre, Hanaa Najeem og Haydar Aziz Abdul Hussein, ville sikre, at familien blev integreret, og de forsøgte hele tiden at finde balancen mellem dansk og arabisk kultur, mener Ihan Haydar.” (Jyllands-Posten, 19. april 2021)

“Ihan Haydars historie står i kontrast til de mange tragiske beretninger om muslimske kvinders vej gennem vold, skam og tørklæde-tvang, som danske medier har bragt så mange af gennem årene. … Pigen med Trommestikkerne er en klar historie om ægte integration, succes, benhård vilje og så med en feministisk styrke. “ (Solidaritet.dk, 13. april 2021)

ANNONSE