Nyt

Manden bag oprobet Christian Piquemal

En meningsmåling som Harris Interactive har udført for den franske tv-kanal LCI, viser at 58 procent af de adspurgte i Frankrig støtter generalerne og de andre militærfolk som sidste uge advarede mod samfundsopløsning og borgerkrig i et åbent brev til de franske politikere.

Det var den 21. april at det meget omtalte brev fra tyve generaler, hundrede andre officerer og mere end tusind soldater blev offentliggjort af nyhedsmagasinet Valeurs Actuelles. I brevet blev det antydet at militærfolk i aktiv tjeneste kunne gribe ind for at forsvare civilisationens værdier og redde franske liv, dersom opløsningstendenserne i Frankrig skulle udløse en eksplosion.

Frankrigs regering og flere politikere tolker brevet som en trussel om militærkup, og disciplinære sanktioner mod brevskriverne er blevet varslet. Ikke desto mindre er der altså et klart flertal i opinionen som giver de militære moralsk støtte, og hele to tredjedele mener at de ikke bør straffes for at have ytret sig på denne måde.

ANNONSE

Meningsmålingen viser også at 49 procent af de adspurgte mener at militæret i en given situation kan gribe ind for at genoprette orden uden at regeringen har givet ordre til det. Endnu flere ser de samme opløsningstendenser som generalerne: 84 procent af de adspurgte mener at volden bliver stadig værre, og 73 procent mener at landet går i opløsning.

Brevet fra generalerne er blevet løftet op på politisk niveau, hvor præsident Emmanuel Macron og præsidentkandidat Marine Le Pen har indtaget modsatte syn på sagen. Rassemblement Nationals (RN) leder gav straks sin støtte til de militære, mens Macrons regering efter nogen nølen signaliserede at brevet ville udløse sanktioner.

En meningsmåling fra Ifop viste tidligere denne uge at 86 procent af de adspurgte siger at sikkerhedssituationen i Frankrig vil være særdeles vigtig for hvordan de stemmer ved præsidentvalget i 2022.

Le Pen er ikke den eneste fremtrædende politiker som viser sympati for generalerne. Republikaneren Rachida Dati, som er ordfører i Paris 7. arrondissement, siger at hun er enig med dem, men lægger til at de i egenskab af militærfolk ikke har optrådt i tråd med deres egen rolle, skriver Le Parisien.

ANNONSE