Kommentar

 

Det kan se ud til at vestlige lande mener det de siger, når de lover at skære 50 procent af CO´2-udledningerne inden 2030, som Biden gjorde. Hele vor økonomi er bygget på fossilt brændstof. Det er ren fantasi at tro at man kan skifte til grøn energi på så lidt som ni år. Dvs. det kan lade sig gøre, hvis man vil ødelægge økonomien.

Der er kun en stormagt som tjener på det: Kina. Kina har frikort sammen med Indien i henhold til Parisaftalen. Ikke sært Kina er begejstret for aftalen. Men det siger kineserne ikke højt. De kræver i stedet endnu mere af den vestlige verden så de endnu hurtigere kan blive verdenspolitikkens ”top dog”.

Hvis Biden havde hørt godt efter ville han have hørt at Xi Jinping sagde, at Kina ville nå toppen i 2030, samme år som USA vil have halveret sine udslip. Sådan illustreres styrkeforholdet: Om ni år har USA svækket sin økonomi og Kinas vil være i top. Når Kina er på toppen vil vi få at se hvad landet virkelig står for. Spørg bare hongkongkineserne. De ved det.

ANNONSE

Under den kolde krig havde Vesten ”encounters”, konfrontationer, med Sovjetunionen, som bevidnede et system, hvor menneskeliv ikke betød noget. Sting sang: ”The Russians love their children too”. Men russerne drak sig ihjel i protest mod regimet og Kreml sørgede for vodkaen.

Demokratier har en kort hukommelse. 70 år efter anden verdenskrig er ofrene og prøvelserne glemt. Folk mangler fantasi til at forestille sig hvad et opadstigende diktatur er i stand til.

Putin er en lille teddybjørn sammenlignet med Xi Jinping. Men det eneste vestlige medier skriver om er truslen fra Rusland. De har bestemt sig for at gå i seng med kineserne. Kineserne slap virusset løs på verden og de slipper for ansvaret. Verdens manglende reaktion vil utvivlsomt præge vort forhold til Kina i fremtiden. Beijing så at Vesten manglede vilje til at kæmpe for sine samfund, selv under en pandemi, som har kostet millioner af menneskeliv og skadet økonomien alvorlig.

Men klimaet er vestlige politikere villig til at påtage sig ofre for. Dvs. det er ikke deres egne ofre, det er vores. Ved at udfase fossil energi ødelægger de det moderne industrisamfund.

– Vi må være forpligtet til en grøn udvikling. At forbedre miljøet er at styrke produktiviteten, sagde præsidenten for verdens mest folkerige land.

Xi sagde at rige lande, som er ansvarlige for større historiske CO2-udslip, bør påtage sig mere af ansvaret og både lave ændringer i egne lande og hjælpe udviklingslande til at finansiere overgang til lavudlednings-økonomier.

– Vi må være forpligtet til princippet om fælles, men differentieret ansvarsdeling, sagde Xi. (NTB)

Xi Jinpings strategi er hele tiden at kræve mere af Vesten og Vesten føjer sig. Xi har lært vestlige menneskers svaghed. De har en drift mod at bøje sig. De står i kø for at besøge Beijing. Til syvende og sidst vil det være Beijing som bestemmer udledningskravene, ligesom de bestemte om covid-19 var smitsomt mellem mennesker eller ej.

WHO var føjelig og dansede efter Beijings pibe. Trump gennemskuede dem og trak støtten tilbage.

Ikke så snart var Biden på plads før han genoptog den. USA betaler med penge, landet ikke længere har.

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE