Tavle

Det tidligere medlem af Danmarks Kommunistiske Partis centralkomite, Jens-Peter Bonde, er død. Han blev 73 år. Jens-Peter Bonde begyndte som folketingskandidat for Det Radikale Venstre og blev landsformand for partiets ungdomsafdeling.

Senere fik Jens-Peter Bonde kontakt til den yderste venstrefløj og nogle meget aktive kommunister. Det bevirkede, at Jens-Peter Bonde meldte sig ind i DKP – Danmarks Kommunistiske Parti, hvor han hurtigt blev et ledende medlem af det sovjettro parti.

Jens-Peter Bonde var medlem af kommunistpartiets magtfulde centralkomite, og han var en glødende forkæmper for hammer og segl indtil DKP’s opløsning i 1990. I 1990 var Jens-Peter Bonde opstillet til folketingsvalget for det nydannede Enhedslisten, der genhusede mange tidligere kommunister. Partiet blev stiftet af blandt andet Danmarks Kommunistiske Parti og Venstresocialisterne.

ANNONSE

Historikere påviser, at ideologien bag kommunismen har kostet omkring 100 millioner menneskeliv på verdensbasis. Den forhadte nazisme vurderes at være skyld i 15,5 millioner drab på uskyldige.

Gammelkommunisten Jens-Peter Bonde var også en af frontfigurerne i protestbevægelserne mod EU. Han sad i Europaparlamentet fra 1979 til 2008. Et langt liv med EU-modstand blev en særdeles indbringende karriere for Jens-Peter Bonde.

På billedet ses Jens-Peter Bonde i en ophedet EU-debat hos Danmarks Radio i 2000. Der er udskrevet folketingsvalg, og befolkningen skal til stemmeurnerne for at afgøre om, den danske krone skal udskiftes med euroen. Omkring bordet i tv-studiet ses Venstres daværende næstformand Lars Løkke Rasmussen samt den 30-årige Kristian Thulesen Dahl. Thulesen Dahl havde få år inden sagt farvel til Mogens Glistrups Fremskridtspartiet for at danne Dansk Folkeparti. Thulesen Dahl meldte sig ind i Fremskridtspartiet, da han var 13 år gammel.

Den glødende kommunist Jens-Peter Bonde er ikke alene om at repræsentere den kommunistiske ideologi i tv-studiet i marts 2000. Den politiske debat ledes af tv-værten Naja Nielsen, der senere bliver øverste chef for Tv Avisen på Danmarks Radio. DR’s Naja Nielsen har ligesom Jens-Peter Bonde en fortid som en del af ledelsen i kommunistbevægelsen.

“Jeg var engageret ungkommunist, medlem af DKU (Danmarks Kommunistiske Ungdom, red.) og med i ledelsen…Jeg kom på partiskole et halvt år i Moskva,” udtaler Naja Nielsen. Naja Nielsen var nyhedschef hos Danmarks Radio mellem 2009 og 2017, og hun bestrider i dag et licensjob hos det britiske statsmedie BBC.

En kuriøs anekdote i Jens-Peter Bondes liv er, at han fik skiftet ble af den folkekære skuespiller Ulf Pilgaard. Ulf Pilgaard passede Jens-Peter Bonde, da den kendte revyskuespiller var feriebarn hos sin onkel i Aabenraa. Jens-Peter Bondes mor var i huset hos Ulf Pilgaards sønderjyske familie.

“Min onkel Alfred Andersen var kordegn i Aabenraa, og Jens-Peters mor lavede mad og vaskede tøj for ham. De boede samme sted, og derfor mødte jeg Jens-Peters familie, når jeg om sommeren var på ferie hos onkel Alfred,” mindes Ulf Pilgaard, der i dag er 80 år.

Cirkusrevyens altoverskyggende stjerne har altså skiftet den fyldte ble for et tidligere medlem af kommunistpartiets centralkomite.

Familien oplyser, at Jens-Peter Bonde døde på Arresødal Hospice, der ligger i den nordsjællandske by Frederiksværk.

ANNONSE