Kopierede/fra hoften

Ytringsfriheden indskrænkes systematisk i disse år, og hvor medier taler varm om ‘konstruktiv journalistik’, så har venstrefløjen sat sig tungt på organisationer såsom ‘Foreningen for Ansvarlig Presse’. Jeg følger en gruppe på Facebook kaldet ‘Ansvar for feedet’, og den illustrerer udviklingen. De fleste er tilknyttede MSM og her kan man eksempelvis støde på den venstreradikale aktivist Maia Kahlke Lorentzen og eks-AFA’eren Alexander Sjöberg.

Stifter af netværket er Nadia Nikolajeva, der underviser medier i brug af sociale medier. Hun er glad for at Ekstra Bladet har nedlagt Nationen, men ærger sig over at den frie debat fortsætter på Facebook ‘hvor medier ikke har fuld kontrol’. Gudskelov findes der dog værktøjer, så medier kan censurere kommentarer og blokere debattører.

Eksempler

“Nadia bad mig lige skrive lidt om det værktøj, vi i Jysk Fynske Medier bruger til at moderere kommentarer, da det er en hel del billigere end flere lignende værktøjer som fx Spreadfast. Værktøjet hedder AgoraPulse. I det har vi indsat flere hundrede ord, som AgoraPulse opfanger på vores godt 100 FB-sider. AgoraPulse er sat sådan op, at nogle opslag bliver skjult med det samme, hvis de indeholder meget hårde ord. Efterfølgende går vores webfolk ind og også sletter opslaget, så det ikke bare er skjult, men helt væk. Og samtidig vurderer de, om personen skal blokeres, hvilket også kan gøres i værktøjet.” (Silas Bang, 2018)

“Så er der power moves fra chefredaktionen på EB… Det positive: Stærkt at lukke ned for et forum med meget hadefuld og ukonstruktiv tone. … Det negative: Knap så fedt, at størstedelen af debatten kommer til at foregå her på FB, hvor medier ikke har fuld kontrol.… Mit håb: En balancering ved at medier udvikler debat/dialog på andre platforme end FB. Vi skal ikke give op på egne kommentarfelter på sites, apps osv.” (Nadia Nikolajeva, 21. marts 2021)

“Har lige fået tilsendt denne af FB. Ny feature gælder også mediesider som vores: For snart kan man slå kommentarer fra på opslag eller vælge hvem der kan kommentere” (Nadia Nikolajeva, 25. marts 2021)

ANNONSE