Kunstbilde

Photochrom-kort, produsert i Zürich, 22,5 cm x 16,5 cm, privatsamling.

Photochrom er, enkelt sagt, en trykketeknikk brukt til å reprodusere fargelagte svart/hvirr-fotografier, for eksempel som postkort. Teknikken ble introdusert en gang tidlig på 1880-tallet av Hans Jakob Schmid (1856–1924) – og var i bruk til den ble avløst av andre trykk-teknikker en gang etter første verdenskrig.

Kortene ble utgitt med tusenvis av motiver, og var i stor grad samlerobjekter.

Prospekter fra Det hellige land var svært populære, og her er to andre kort fra den samme samlingen.

Jerusalem, Mur de lamentations  (Klagemuren).

Jerusalem, Mont des oliviers et Gethsemani – (Oljeberget og Gethsemane).

Pogromene i tsarriket tidlig på 1880-tallet førte til at mange jøder utvandret i det som senere ble kalt Den første Aliyah i årene 1882-1903, visstnok omtrent samtidig med da det øverste bildet ble tatt. Om de fleste jødiske migrasjonsbølger til det som i 1948 ble Israel kan vi lese her.

ANNONSE

Læs også

Læs også