Kopierede/fra hoften

De sociale mediers rolle som platform for den hadefulde stemningsbølge mod den halshuggede franske lærer Samuel Paty bringer tankerne tilbage på den digitale storm som ramte den 16 år gamle franske pige Mila i januar.

Det var på Instagram, hvor Mila havde afvist tilnærmelserne fra en muslim, som derefter kaldte hende for en «møglebbe», at den unge pige reagerede med at sige blandt andet at islam er noget lort og luftet tanker om at stikke fingeren op i rumpen på deres gud.

Mila modtog umiddelbart en så stor mængde dødstrusler at hun måtte slutte på skolen og gå i dækning under politibeskyttelse.

Hun stillede siden op på tv og sagde at hun ikke angrede, og præsident Emmanuel Macron forsvarede offentlig hendes ret til at sige det hun havde sagt. Mila er modigere end hele den politiske klasse har været de sidste tredive år, kommenterede Rassemblement Nationals leder Marine Le Pen.

ANNONSE

Siden blev der stille om hende. Men det er ikke til at komme udenom at nedslagtningen af Samuel Paty genopvækker frygten for Milas sikkerhed. Så hvordan går det med hende i dag?

Bare timer før det grufulde terrordrab udenfor Paris havde nyhedsmagasinet Le Point en artikel om Mila med den meget sigende titel «Mila-sagen: et fransk nederlag». Pigen, som nu er blevet 17 år, blev genstand for en digital fatwa, lyder opsummeringen af hadstormen som ramte hende. Det blev også Paty, hvis grufulde endeligt må siges at være et endnu større nederlag for Frankrig.

Nu går Mila på en skole på et hemmelig sted i en fransk landsby, og hele familien er under streng tavshedspligt. En række andre skoler havde afvist at tage hende ind, og skolen som til slut accepterede hende, gjorde det modstræbende. Dette er diskriminering, konstaterer Milas kæreste Bruno.

Forældrene har pålagt Mila en slags digital karantæne efter at rektoren ved den nye skole havde reageret på humoristiske billeder om islam samt billeder af hende selv i badedragt, for derefter at bede forældrene fjerne alt. Mila bruger ikke længere Twitter eller Instagram, og på Snapchat kommunikerer hun kun privat.

Truslerne om at dræbe hende florerer derimod fremdeles, og det handler ikke bare om de daglige trusler på nettet.

I forbindelse med et sprogkursus på den nye skole befandt Mila sig i sommer på en middelhavsø, hvor hun blev genkendt på en restaurant. En ung mand spurgte hende i et truende tonefald om hun var Mila og om hun var stolt af det hun havde gjort. Ja, svært stolt, replicerede hun, hvorpå den unge mand sværgede ved Allah og Koranen, at han ville dræbe hende og voldtage hendes mor hvis han så hende igen.

Ved Milas gamle skole, Leonardo da Vinci-gymnasiet i Villefontaine, er der flere elever som siger til Le Point at de støtter dødstruslerne mod hende. Mila fik som fortjent, siger en af dem. Mila har mistet mange venner, fortæller kæresten. Nogen siger at hun er en tæve som fortjener at dø.

Den unge pige er i praksis dømt til at leve i skjul på ubestemt tid. Frankrig har en 17 år gammel Salman Rushdie, konkluderer Le Point på lederplads.

En vigtig forskel består: Mange forsvarede Rushdie åbent, men ingen taler Milas sag.

ANNONSE