Kunstbilde

Ukjent fotograf, positiv kopi, mål og teknikk ikke oppgitt, fra kunstnerinnens grand-niese Cathrine Stodolskys (1938-2009) etterlatte samlinger, München.

Malva Schalek, opprinnelig Malvina Schalková (1882-1944) var født i Praha, og fikk det vesentlige av sin utdannelse i München og Wien, der hun senere etablerte seg som portrettlmaler. Bildet er tatt i hennes atelier på loftet av Theater an der Wien.

Etter Anschluss i 1938 flyttet hun tilbake til Praha. men senere samme år, etter München-avtalen, ble også Tsjekkoslovakia okkupert. I 1942 ble hun deportert til Theresienstadt-ghettoen, der hun også fortsatte å male med det utstyret hun hadde tilgjengelig, for det meste vannfarger. Mere enn 100 av hennes bilder fra Terezin er bevart, de fleste i Ghetto Fighters’ House museum i Israel.

Etter at hun hadde avslått å portrettere en kollaboratør, ble hun sendt til Auschwitz, og sannsynligvis sendt i gasskammeret.

En utmerket tysk-språklig artikkel finnes her.

ANNONSE

Læs også

Læs også