Kopierede/fra hoften

Yderst informativ artikel i Weekendavisen, hvor journalist Jeppe Bentzen har været i Odense, og talt med hjemløse, der fortæller om hvorledes de udnyttes af indvandrerbander. De berøves alt, og tvinges til at sælge stoffer, og når de tages af politiet, hænger de på dummebøder. En gæld de ikke kan slippe ud af. Isabella Mittenstein fra Projekt Husvild har hjulpet flere af dem, og kan derfor ikke færdes i Vollsmose. Hendes datter er blevet truet med en pistol, og hun har fået en overfaldsalarm. Hjemløse savner Hells Angeles, og den tid hvor de ikke var ’slaver’ af de mere brutale ‘blodets bånd’-bander. Fra Weekendavisen – På flugt fra den sorte hær (kræver login).

“Magtforskydningen i den kriminelle underverden følger samme mønster i store dele af landet. I dag sidder indvandrerbander på magten. Men selv om de ledende bander udspringer af belastede boligområder som Vollsmose i Odense, Gellerupparken i Aarhus og Mjølnerparken på Nørrebro, peger flere kilder på, at magten i dag centraliseres efter blodets bånd og ikke efter geografisk bopæl. …

I Odense er det særligt de socialt udsatte på gaden, der mærker konsekvenserne af udviklingen: ‘Man savner næsten Hells Angels,’ siger Fenris, der har boet på gaden i 30 år. ‘Rockerne var trods alt til at snakke med. Bøllemetoder er jo bøllemetoder, men der er forskellige måder at få klippet en finger af på. Med rockerne var der kontant afregning. Med banderne oplever vi at stå i evig gæld. Du kan hurtigt skylde dem en hel hånd, hvis de får den idé.’ … Flere af kvinderne er blevet voldtaget, og mændene afstraffet af kamphunde, knive og knytnæver.

‘Firkanten’ er et par borde og bænke bag et skur i en baggård. At stedet er et helle, skal forstås relativt. Mens vi taler, cykler en dreng af mellemøstlig oprindelse på omkring 13 år langsomt forbi os, vender om, taler i telefon og fordufter igen.

‘Endnu en fidibus på Fixie Bike. Det er den tredje i dag’, siger Isabella Mittelstein. Ifølge hende fungerer de unge drenge som bandernes øjne og ører på gaden. De fotograferer de hjemløse og noterer, hvad og hvem de ser.

ANNONSE