Kunstbilde

Anders Beer Wilse (1865–1949)
Sølvgelatinkopi i Byhistorisk samling, Oslo Museum.

Det engelske kvarter i Christiania/Oslo hadde gateadresse Drammensveien 26-42, (nå Henrik Ibsens gate 90-100). Byggingen ble påbegynt i 1884 – og de siste rester var borte i 1965. I steden ble blant annet Industriens og eksportens hus reist på tomtene – populært kalt Indeks-huset..

Rivingen av Det Engelske kvarter var hverken det første eller det siste omstridte (skal vi si) byfornyelses-prosjektet i nyere tid. Allerede i 1899 ble Christiania Theater, tegnet av Christian Heinrich Grosch revet for å gi plass til Norges Banks hovedkontor, som senere huset Muséet for samtidskunst. Det såkalte Empire-kvartalet ble fjernet på midten av 1950-tallet. Det gamle Militærhospitalet, som var bygget i laftet tømmer, ble imidlertid gjenreist på Grev Wedels plass i 1984.

Den siste omstridte rivings-saken dreier seg som kjent om Y-blokken i Regjeringskvartalet. Noen mener det er en skam å rive den – mens andre kanskje vil mene at det var en skam å bygge den, slik at vi mistet Arne Garborgs plass. Det skal nevnes at like i nærheten finner vi også et par andre kvalifiserte skandaler – de opprinnelige planene for Regjeringsbygningen ble ikke fullført, og det samme skjedde med Deichmanske biblioteks hovedavdeling. Det ble begrunnet med pengemangel.

ANNONSE

Arne Svendsen (1884-1958) skal ha skrevet et par tusen revyviser, både Svigermor og Evensen og kjerringa og jeg, Ivelandssekten og Liddeli flaut ‘a gitt – og tok også for seg den offentlige rive-kåthet i Bare ta og riv det ned! (1928)

Einar Rose (1898-1979) synger. Teksten avviker en del fra den varianten som ble presentert i Den andre (blå) store viseboka (1955).
ANNONSE

Læs også

Mest læst

Jalving fyret fra JP

Jyllands-Pesten

Læs også