Nyt

Obama blev idoliseret af medierne og kunne ikke undgå at få en opfattelse af sig selv, som hævet over kritik. Amerika har ændret sig meget på fire år og det bliver spurgt, om han vil slippe fra det lige så let fra det denne gang. Her fra  Prayer Breakfast i Det Hvide Hus 30. marts 2016. Obama er i sit es og Biden griner. Men Obama ventede helt til det sidste med at støtte Biden. Det sagde meget om, hvad Obama mente om hans kandidatur. Foto: youtube

Den måde, hvorpå Obama karakteriserer Flynns frifindelse, kan rejse spørgsmål om hans dømmekraft. Obama mente frifindelsen er uden sidestykke og en trussel mod retssamfundet. Han svingede den moralske pisk over Trump og sagde, at han har forgiftet amerikanernes sind med “hvad kan jeg få ud af det?”

Barack Obama rettede lørdag to sønderlemmende angreb på Trump-administrationen. Et på grund af frifindelsen af den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, et andet pga. håndteringen af pandemien.

Den måde, hvorpå Obama karakteriserer Flynns frifindelse, kan rejse spørgsmål om hans dømmekraft. Obama mente frifindelsen er uden sidestykke og en trussel mod retssamfundet. 

“Nyhederne inden for det sidste døgn er, efter min mening, blevet noget bagatelliseret – om at justitsministeriet dropper anklagerne mod Michael Flynn,” sagde Obama ifølge Yahoo News i en web-samtale med medlemmer af Obama Alumni Association

ANNONSE

”Og det faktum, at der ikke findes nogen præcedens, for at nogen, der er blevet anklaget for falsk forklaring under ed, bare er sluppet godt fra det,” sagde han efter sigende. ”Det er den slags ting, hvor du begynder at blive bekymret for de grundlæggende værdier – ikke bare de institutionelle normer – men hvor vores grundlæggende forståelse af retsstaten er i fare. Og hvis du begynder at bevæge dig i den retning, kan det accelerere temmelig hurtigt, som vi har set andre steder. ”

Men som Fox News bemærker: Flynn var ikke tiltalt for mened, dvs. at lyve under ed. Han tilstod – under langvarig og stærkt pres – at have løjet for FBI i et forhør, som det viser sig, var en fælde. Obama forholder sig ikke til fakta i sagen. Trolig fordi han selv var ansvarlig.

Obama havde et horn i siden på Flynn og fjernede ham som leder af den militære efterretning i 2014. Da Trump havde vundet valget, havde Obama og han en briefing. Obama advarede ham mod to mennesker. Nordkoreas Kim Jong-Un og Michael Flynn. Det var en mærkelig konstellation. Trump viste, hvad han mente om det råd, da han udnævnte Flynn til sin nationale sikkerhedsrådgiver. Team Obama begyndte arbejdet med at undergrave Flynn. Der er blevet spekuleret i motivet: Flynns stedfortræder Kitty McFarland mener det var fordi Flynn vidste om alle skeletterne i skabet. Flynn kunne gamet. Han ville opdage forsøgene på at ødelægge Trumps kandidatur og det ville blive umuligt at gennemføre den undergravning af præsidenten, som Obama planlagde.

Når Obama kalder afværgelsen af et justitsmord for en ødelæggelse af retssystemet, er det sig selv og sin egen rolle han forsvarer.

Obama ved, at de afsløringer, som er kommet frem de to sidste uger, bare er en forsmag på hvad der kommer og det kommer til at sænke hans administrations omdømme.

Blandt dokumenterne, som blev frigivet, var referat fra et møde i Det Hvide Hus 5. januar, dagen efter at FBI-agent Peter Strzok havde sørget for at genoptage sagen mod Flynn. FBI havde efterforsket Flynn i fire måneder og ikke fundet noget. Derfor skulle sagen skrinlægges. Men Strzok sørgede for at den blev holdt åben for nye skridt.

Dagen efter, 5. januar var der et stort møde i Det Hvide Hus hvor “alle” aktørerne mod Trump var til stede: Susan Rice, Clapper, Brennan, Comey, Biden, Holder, Lynch, Yates. Da mødet var slut trak Obama vicejustitsminister Sally Yates og FBI-chef James Comey til side. Han snakkede om den telefonsamtale, Flynn havde haft med den russiske ambassadør Sergej Kisljak. Yates gav senere udtryk for stor overraskelse over hvor godt Obama var orienteret. Selv vidste hun ingenting på det tidspunkt.

FBI-ledelsen skulle bruge den samtale som udgangspunkt til at lægge en fælde for Flynn. De sad med en udskrift af samtalen. Når de bad om en samtale med Flynn i Det Hvide Hus var det let for dem at få Flynn til at sige noget, som ikke stemte. Voilá! Han var taget i en løgn. Det er dette Obama kalder mened. Meget tyder på at Obama var klar over hvad der foregik. Det er m.a.o. sin egen rolle han forsøger at dække over.

Det er højt spil, for der kommer flere afsløringer og Trump har lovet, at de afsløringer som er sluppet ud indtil nu kun er opvarmning.

Selvgodhed

Slagnummeret for Obamas administration var moralismen og det er den fane han hæver når han siger, at Trump har forgiftet amerikaneres sind med selvgodhed og fremmedfrygt. Derfor har reaktionen på corona-pandemien været så dårlig.

”Det valg, der kommer snart, er på alle niveauer så vigtigt, fordi det, vi skal kæmpe for, ikke kun er et bestemt individ eller et politisk parti. Det, vi kæmper imod, er disse langsigtede tendenser, hvor det at være egoistisk, at være nationalistisk, være splittet og se andre som en fjende – det er blevet en forstærket tendens i amerikanernes liv, ”sagde han.

”Det er en del af grunden til, at reaktionen på denne globale krise har været så anæmisk og tilfældig. Det ville have været slemt, selv med den bedste regering. Det har været en absolut kaotisk katastrofe, når den tankegang – af ‘hvad der ligger i det for mig’ og ‘at pokker med alle andre’ – når denne tankegang bliver operationaliseret i vores regering, «sagde han.

”Det er forresten derfor, jeg bruger så meget tid som nødvendigt for at støtte Joe Biden, så hårdt jeg kan,” sagde han.

Dette er standard Obama-retorik. Modparten – og særlig Trump – står for egoisme og fremmedfrygt, mens han står for det modsatte. Der spørges om det vil gå lige så let som tidligere. Da Obama gik af mente et flertal at han havde polariseret Amerika. Obama trak racismekortet ved flere anledninger.

Vi ved mere om Obamas egentlige holdninger i dag end før han blev valgt. Obama skrev et større essay, hvori det hed at USA er et så racistisk samfund, at selv sorte ser på sig selv med racistiske briller.

Der vil altid ske ting i USA som kan puttes ind i et raceperspektiv og Obama signaliserer at han kommer til at gøre det.

 

Obama says coronavirus response has been a ‘chaotic disaster,’ blames ‘selfish’ mindset

Obama says ‘rule of law is at risk’ after DOJ dropped Michael Flynn case

 

ANNONSE