Nyt

Nørrebro 14. september 2014. Foto: Steen Raaschou. 

En ny undersøgelse af muslimer i Danmark viser, at en stor del mener, at det ikke bør være tilladt at kritisere islam. Den danske udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye opfordrer indvandrere, der ikke ønsker at respektere ytringsfriheden og danske værdier, til at forlade Danmark.

Undersøgelsen ” ”Ytringsfrihed i Danmark”” fra det danske Justitsministeriums Forskningskontor viser, at så mange som 76 procent af indvandrere og efterkommere fra muslimske lande som Tyrkiet, Libanon, Pakistan og Somalia mener, at det burde være ulovligt at kritisere islam. Til sammenligning synes kun 18 procent af en repræsentativ prøve af befolkningen i Danmark mellem 16 og 74 år det samme.

Forskerne bag undersøgelsen har også spurgt folk fra Sri Lanka og Vietnam om deres syn på ytringsfriheden, hvilket er nogenlunde på linje med resten af ​​befolkningen, skriver Berlingske Tidende (bag mur). Tallene korrigeres for køn, indkomst og uddannelse, så det at være indvandrer er ikke i sig selv forklaringen …

ANNONSE

Resultaterne af undersøgelsen bekymrer ministeren for indvandring og integration Mattias Tesfaye, der siger til Jyllands-Posten (bag mur):

“Nogle mennesker er kommet til Danmark for at blive en del af vores velstand og sikkerhed, men som ikke anerkender, at det er baseret på nogle friheder, såsom ytringsfrihed.”

Ifølge ham er kritik af magten hele grundlaget for, at Danmark er et velfungerende samfund.

“Vi kan kritisere politikere, religion og magthavere af enhver slags. Der er ingen, der er fri for kritik. De lande, der ikke har den rettighed, er lande, hvor det går dårligt,” siger Mattias Tesfaye.

Ministeren er “desværre ikke chokeret” ifølge Berlingske Tidende.

I årenes løb er det blevet mere og mere tydeligt, at det er vanskeligere at omplante mennesker fra en kultur til en anden, end man havde forestillet sig, mener han.

“Derfor er vi i en årtiers lang kamp for vores værdier, og vi ville sandsynligvis ikke have forestillet os det, da vi åbnede grænsen i slutningen af ​​tresserne. I dag er vi bare nødt til at konkludere, at opgaven er langt større og langt vigtigere, end vi havde forestillet os dengang, ”siger han.

Mattias Tesfaye mener, at Danmark har en mission for at få indvandrere til at forlade deres tidligere sæt af værdier og slutte sig til det danske og det vestlige. Han advarer derfor om, at der kan være initiativer på vej mod negativ social kontrol i indvandrermiljøer.

“Vi er nødt til at vinde den kamp ved at sikre, at tilstrømningen fra disse lande ikke er for stor. Og ved at vinde især de nye generationer for demokrati. Her er min opfattelse af, at der sker noget virkelig positivt blandt de unge”, siger ministeren.

Han opfordrer indvandrere, der ikke ønsker at respektere de danske værdier, til at forlade Danmark igen.

Brian Arly Jacobsen er lektor ved ”Institut for tværkulturelle og regionale studier” ved Københavns Universitet og påpeger, at tidligere undersøgelser har vist den samme tendens. Disse holdninger er derfor ikke nye, og ændringerne siden den forrige undersøgelse er heller ikke store.

“Det er ikke nyt i den forstand – men du kan sige, at intet virkelig har ændret sig, siden sidste gang du spurgte om dette,” siger Brian Arly Jacobsen.

Han mener, at den kritiske holdning til kritik af religion trækker tråde til både diskussionen relateret til ophævelse af blasfemiparagraffen i 2017, fatwaen mod Salman Rushdie, forfatter af bogen “De sataniske vers”, som mange muslimer betragtede som blasfemiske, Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der bragte Muhammed-tegneserier og blev udsat for et terrorangreb.

Hvorfor Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er “rystet” over dette ligger vel i politikkens natur, på trods af årtier med advarsler, at et voksende og uroligt samfundsproblem stadig ikke er blevet overvundet, han siger lige ud:

”Jeg synes, det er meget chokerende, at der er så mange muslimer i Danmark, der ikke støtter ytringsfriheden og tydeligvis ikke har forstået, hvad vores lands værdier bygger på.

Det afspejler årtier med mislykket integration og må dels føre til styrkelse af integrationsarbejdet i forhold til gruppen af ​​indvandrere, der ikke kan repatrieres, og dels for at sikre, at dem, der kan repatrieres, bliver det, ”siger Peter Skaarup.

Ifølge Arly Jacobsen er der to hovedårsager til modstanden mod religionskritik:

Den ene er, at muslimer, især i Vesteuropa, føler et pres på deres religion og identitet.

“Så svarer nogle muslimer – og i dette tilfælde et flertal – ved at sige, at en løsning kan være at få en slags blasfemiparagraf. At det skal være ulovligt at kritisere islam,” forklarer Brian Arly Jacobsen.

Den anden grund er, at indvandrere kommer fra lande, hvor der er andre traditioner for lovgivning om ytringsfrihed.

“Det kan tage nogen tid at omdanne de gamle holdninger til ytringsfrihed til værdierne i det nye værtsland,” siger Brian Arly Jacobsen. Han peger også på spørgsmålet om homoseksualitet som et brydningsfelt.

”Det tager måske noget tid, ja”.

ANNONSE