Kunstbilde

Julius Schnorr von Carolsfeld (1794-1872)
Trestikk fra Bibel in Bildern (artikkelen er bare tilgjengelig på tysk).

Fra 1851 til 1860 utførte Schnorr von Carolsfeld i alt 240 bibelillustrasjoner i trestikk, som ble utgitt samlet i 1860, altså noe tidligere enn Gustave Dorés bibelillustrasjoner (også i trestikk), som kom i 1866.

Jesu salving omtales i alle de fire kanoniske evangelier. Matthaeus følger Marcus både hva tid og sted angår, like etter inntoget i Jerusalem, og i Simon den spedalskes hus i Bethania.

I Marcus 14, 3-9 (DNB 1930) leser vi:

Og mens han var i Betania, i Simon den spedalskes hus, og satt til bords, da kom en kvinne som hadde en alabaster-krukke med ekte kostelig nardussalve, og hun brøt alabaster-krukken i sønder og helte den ut over hans hode. Men der var nogen som blev vrede ved sig selv og sa: Hvad skal denne spille av salven være til? Denne salve kunde jo være solgt for mere enn tre hundre penninger og gitt til de fattige. Og de talte strengt til henne.

Men Jesus sa: La henne være i fred! Hvorfor gjør I henne fortred? hun har gjort en god gjerning mot mig. For de fattige har I alltid hos eder, og når I vil, kan I gjøre vel mot dem; men mig har I ikke alltid. Hun gjorde det hun kunde; hun salvet forut mitt legeme til min jordeferd. Sannelig sier jeg eder: Hvor som helst evangeliet forkynnes i all verden, skal også det hun gjorde omtales til minne om henne.

Lukas oppgir et tidligere tidspunkt, og ut fra teksten antydes at det skjedde i Kapernaun, hos en fariséer ved navn Simon.

Ingen av synoptikerne navngir kvinnen, og bare hos Lukas omtales hun som en synderinne. Johannes oppgir at det skjedde i Bethania, like før inntoget i Jerusalem, og (som den eneste av de kanoniske evangelister) forteller at den som utførte salvingen var Maria, søster av Martha og Lazarus.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Mest læst

De smarte smutter i Sverige

Læs også