Kunstbilde

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – Dominikos Theotokopoulos, kalt el Greco (1541-1614)
Olje på lerret, 143,3 x 100,4 cm, Art Institute of Chicago.

Motivet er hentet fra evangeliet etter Matthaeus 26, 6-13 (DNB 1930)

Men da Jesus var kommet til Betania og var i Simon den spedalskes hus, da kom en kvinne til ham, som hadde en alabaster-krukke med kostelig salve, og hun helte den ut over hans hode, mens han satt til bords. Men da disiplene så det, blev de vrede og sa: Hvad skal denne spille være til? Dette kunde jo være solgt for mange penger og gitt til de fattige. Men da Jesus merket det, sa han til dem: Hvorfor gjør I kvinnen fortred? hun har jo gjort en god gjerning mot mig. For de fattige har I alltid hos eder, men mig har I ikke alltid. For da hun helte denne salve ut over mitt legeme, gjorde hun mig i stand til min jordeferd. Sannelig sier jeg eder: Hvor som helst dette evangelium forkynnes i all verden, skal også det hun gjorde, omtales til minne om henne.

Her salves Jesus av den ikke navngitte kvinne – som tradisjonelt har blitt identifisert med Maria Magdalena (og samtidig med Maria av Bethania, søster av Lazarus og Martha). Alle de tolv apostler er – enn så lenge – til stede, og det nærmeste paret kan ikke være andre enn verten og vertinnen.

ANNONSE

Læs også

Læs også