Nyt

Ny rapport fra norske PST præsenteres i Aftenposten. En interessant detalje fortjener fremhævelse. Familie og venner til terrorister (læs: islamiske terrorister) kender ofte til den vordende terrorists sympatier, men blot ti procent går videre med det. Her citeret fra Jyllands-Posten – Ofte kender familie og venner til terrorplaner – alligevel holder de fleste mund.

“I 60 pct. af tilfældende, hvor et terrorangreb er blevet afværget i Vesten, kendte familiemedlemmer og venner til terrorplanerne på forhånd. Men det er langt de færreste, der melder det til myndighederne. …

I rapporten har efterretningstjenesten gennemgået 91 afværgede terrorangreb i 13 vestlige lande i perioden 2012-2019. Det fremgår i rapporten, at der i årene 2017-2018 blev afværget mere end 60 terrorangreb i Vesten – inkl. terrorplaner i Norge. I den periode blev 14 personer dømt for terrorplanlægning i Norge.

En anden interessant information i rapporten er, at i mere end 60 pct. af tilfældende var terroristens nærtstående venner eller familie klar over, at vedkommende havde et ønske om at begå terror.

Alligevel holder de flest mund.

‘Det er kun i 10 pct. af tilfældende, at tips fra familie og venner bidrager til at afværge terrorangreb. Der er dermed en betydelig forskel mellem andelen af mennesker, der er vidende om terrorplaner, og hvor mange der faktisk advarer politiet om det,’ står der i rapporten.”

“Siden ekstremister lekker, er familie og venner svært viktige aktører for å avdekke terrorplanlegging. Empiri fra soloterror viser at mer enn 60 % av terroristens nærstående var klar over at vedkommende hadde et ønske om å gjennomføre en terrorhandling.

Som det fremgår av figur 2 (under), er det kun i 10 % av tilfellene at tips fra familie og venner bidrar til at terror avverges. Det er med andre ord sannsynligvis et betydelig avvik mellom andelen personer som har kjennskap til terrorplaner og hvor mange som faktisk varsler politiet om dette.” (PST, 2020, s. 3f)

ANNONSE