Kommentar

Trump viser, hvad amerikansk storhed betyder i praksis: Villighed til at yde ofre, sætte noget ind. Han bruger State of the Union-talen til at hylde hverdagsheltene i forsvar og politi, de som betaler den højeste pris. Det går lige i hjertet. Han får samtidig vist hvorfor USA må stoppe med at være andre landes politimand.

Bill Clinton blev i sin tid kaldt ‘the comeback kid’. Trump gjorde hele nationens comeback til sin opgave. For det høster han en popularitet og en entusiasme som ingen anden præsident i moderne tid.

Gallup viste 49 procent popularitet blandt alle vælgere tirsdag, og hele 63 procent mener Trump er den bedste til at tage vare på den økonomiske politik.

Tallene kommer samtidig med at Demokraterne mislykkedes totalt med deres første primærvalg. Konklusionen er nærliggende: De formår ikke engang at afvikle et lokalvalg, hvordan skal de kunne styre nationen?

Det er netop der faren ligger for Demokraterne. Vælgerne er i 3,5 år blevet tudet ørene fulde med ‘Russia collusion’: “Trump er i lommen på Putin og kan takke Rusland for sejren.” Medierne har kørt kampagner døgnet rundt og hidset en stemning op, som nærmest garanterede at specialefterforsker Bob Muellers rapport ville blive knusende.

ANNONSE

Men så fødte den en mus. Hele teamet på 40 jurister fandt ingenting, og de havde haft ubegrænsede resurser. Det tog medierne og Demokraterne nogle minutter med granatchok til de begyndte at snakke om at justitsministeren havde manipuleret rapporten og hindret gennemsigtighed. Norske medier har hele tiden deltaget ivrigt i det, som i virkeligheden var en undergravning af det amerikanske demokrati.

Ukraine-anklagerne var Rusland 2.0. Vi ved meget om hvordan konspirationen foregik mellem medlemmer af præsidentens eget National Security Council og Demokraterne i Kongressen. De gik til og med så langt, at Erik Ciaramella, Whistlebloweren som ikke var nogen Whistleblower, sendte e-mails for at bevise the Putin-collusion.

Trump har udvist en tålmodighed med Demokraterne og the Deep State som er forbilledlig. Han forstod, at han ikke ville vinde over dem head-on: Statens organer fungerede ikke, bureaukratiet er blevet korrupt. Kun successer og folks opbakning kan besejre et parti som er blevet så radikalt, at USA vil ophøre med at være USA.

Det er samme proces som foregår i de nordiske lande: Åbne grænser og udskiftning af befolkningen.

Derfor bruger medierne så meget tid på Trump-hadet. De forstår at hvis han lykkes, vil han repræsentere en formidabel trussel mod deres magt og position.

Trump appellerer til patriotismen, som amerikanerne fortsat deler på græsrodsniveau.

Når Demokraterne gør lovløshed til et ideal, er det ikke så vanskelig at forstå at man må og skal støtte the ”law enforcement”. Trump har systematisk støttet politi og forsvar. Demokraterne har i ramme alvor villet opløse det nationale politi ICE, som pågriber illegale indvandrere og sender dem ud igen. Det er som at give Trump en gave. Han kunne i nat nævne eksempel på eksempel på mennesker, som er blevet dræbt af illegale indvandrere: Et var sagen om den 92 år gamle kvinde som blev voldtaget og dræbt i New York. Det er borgmester Bill de Blasios´ politik som gjorde at han ikke var udvist.

Trump lader de efterladte være til stede i Kongressen. Når broren til et offer fra Californien rejser sig og lægger hånden på hjertet er det stærke øjeblikke. Samtidig fortæller Trump at en republikansk kongresmand har lagt et forslag frem om at efterladte skal kunne sagsøge de delstatsmyndigheder, som har gjort byer eller delstater til “sanctuary cites/states”, dvs. at myndighederne ikke samarbejder med de føderale myndigheder. De illegale indvandrere er trygge, selv om de tages for kriminalitet.

Danske medier rapporterer ikke om denne politik, da den er endnu mere yderliggående end den som føres her, men den er to alen af samme stykke: Det er samme svaghed og misforstået imødekommenhed som præger norsk kriminalitetspolitik. Grænserne er åbne.

Det mest gribende øjeblik var da Trump begyndte at snakke om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi var “taget ud”. Operationen var døbt Operation 814, til minde om Kayla Mueller, den 26 år gamle pige fra Arizona som blev holdt som fange og slave af Baghdadi personlig i over 500 dage. Amerikanske medier har rapporteret om, hvordan han personligt voldtog og torturerede hende. Det er ikke glemt. Derfor fik operationen, med at neutralisere al-Baghdadi, Kaylas fødselsdag som kodenavn.

– Hendes forældre er med os i aften, sagde Trump og kamera vendte sig mod Marsha og Carl Mueller. Alle rejste sig og alle patriotiske hjerter blev bevæget. Det er sådan man svejser en nation sammen, de dræbte skal ikke blive glemt.

– Verden skal vide, sagde Trump – at USA aldrig glemmer. Den, som dræber amerikanere, har forspildt sit liv.

Det var anledningen til at snakke om leder af al-Quds-styrken Soleimani Qassem.

Der sad en 13 år gammel dreng og hans mor i galleriet. Deres far var blevet sendt til Bagdad. Trump læste op fra brevet faren havde skrevet til sønnen før sin afrejse: – Jeg lover igen at lære dig at cykle og se dig vokse op.

Men sådan skulle det ikke blive. Faren blev dræbt af en IED, en vejbombe, i Bagdad. Sådanne bomber var Soleimanis specialitet.

Moren græd og sønnen forsøgte at trøste hende. Han var en meget stærk dreng. Alle kunne se det. Alle kunne identificere sig med ham. Sådan får Trump frem i lyset, hvad Amerikas engagement ude i verden koster.

– Vi skal ikke være ”law enforcement” for andre lande, sagde Trump. Det må de ordne selv. Vore soldater vinder og rejser hjem, de bliver der ikke for at passe på andre lande.

Trump klarer her at forene patriotisme og sikkerhedspolitik, og alle forstår sammenhængen: Dette er America First i praksis.

Allierede burde lytte.

Amerikanere kommer ikke til at sende sine sønner og døtre ud for at dø, hvis de allierede ikke selv vil sende sine sønner og døtre. Men de europæiske allierede er blevet så fredsskadet at de ikke længere opfatter forskellene på at kunne forsvare sig og kapitulere.

Det værste er den systematiske nedbrydning af forsvarsviljen, helt fra barnsben af. Vore børn læres op til at ingenting er deres, hverken jord, kultur eller historie.

I et sådan system bliver forsvaret nedprioriteret og degraderet, for forsvarsvilje vil sige at man må vide hvad man skal forsvare. Det ved de nordiske lande ikke længere.

Da Norges statsminister Erna Solberg var i Washington brugte Trump udtrykket ‘shithole countries’. USA ville gerne have indvandrere fra folk som Norge, sagde Trump. Erna betakkede sig for æren.

Men netop det, at hun ikke forstod pointet, viste at hun ikke forstår hvad hun holder på med. Erna og hendes regering holder en kurs som over tid gør Norge til et ‘shithole country’, et ‘møgland’. Og det går hurtigt.

ANNONSE