Kopierede/fra hoften

 

Skribentens søster skriver på Facebook, at den islamkritiske mediediskurs ‘internaliserer angsten’ hos muslimer, og ganske rigtigt. Storesøsteren er antropolog, sågar en feministisk af slagsen. Som kurdiske kvinder er de helt i toppen af krænkelseshierarkiet, men jeg mener nu alligevel at 21-årige Helin Erdem strammer den lige vel rigeligt, selv for ‘Organet for den højeste oplysning’ – 21-årig kvinde efter DR-dokumentar: Programmer som ’Mor, han er dansker’ fratager mig min danskhed. Og mine forældre deres menneskelighed (kræver login)

“Jeg har for nylig set DR-dokumentarserien ‘ Mor, han er dansker’, der for tiden kører i tv. Programmet handler om en fire unge kvinder af anden etnisk herkomst, der beretter om at have fået en kæreste, som er ‘ dansker’. Ud fra titlen står det klart, at danske medier stadig er sultne efter at fodre en højreorienteret samfundsdiskurs, der splitter befolkningen og modarbejder integrationsprocessen.

Med statementet ‘Mor, han er dansker’ henviser man samtidig til, at det er pigerne ikke. Det samme forventes jeg nu at tænke om mig selv, føler jeg. Herudover vil DR tydeligvis have mig – og andre seere – til at se tematikken som et problem i sig selv. DR sender historien om ‘ forbudt’ kærlighed mellem hvid dansker og brun dansker og konstruerer således en kollektiv idé om, at kærlighed på tværs skulle være uden for normen og sensationsværdigt.

Jeg skriver det her, fordi det netop var denne form for sensationsprægede og stereotype mediedækning, der var med til at gøre mig syg i mine sene teenageår. Jeg er en 21-årig kvinde af muslimsk ophav. For to år siden fik jeg en kæreste af dansk ophav, og hertil frygtede jeg, at min familie ville slå hånden af mig.

Det havde jeg jo set på tv, at muslimske familier gør. … Oplevelsen fik mig til at spekulere over, hvordan jeg var kommet til den konklusion, at min familie skulle forsømme mig på baggrund af mit forhold til en mand af dansk afstamning. Dette mysterium var hurtigt opklaret, idet jeg indså, at jeg hele mit liv har forstået min familie og mig selv gennem den danske mediediskurs, der insisterer på at forstå mine forældres forhold til mig bedre, end jeg selv gør. Jeg er blevet indoktrineret af islamkritiske formidleres ord.

Det er programmer som ‘ Mor, han er dansker’, der fratager mig min danskhed. Og hvad endnu værre er: De fratager mine forældre deres menneskelighed.”

ANNONSE