Nyt

Foto: Steen Raaschou

Danmarks Statistik dokumenterer at hver fjerde ikke-vestlige i alderen 16-29 år hverken er i arbejd eller under uddannalse. De dropper ud af systemet.

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik over unge i alderen 16-29 år fordelt på folk med dansk oprindelse og ikkevestlige efterkommere viser, at næsten hver fjerde 25-årige efterkommer, hvis forældre har oprindelse i et ikkevestligt land, hverken var i beskæftigelse eller under uddannelse i november 2017.

Til sammenligning er andelen af 25-årige mænd og kvinder af dansk oprindelse, som hverken er i beskæftigelse eller under uddannelse, væsentligt lavere – henholdsvis 13,6 pct. og 13,9 pct. Eller omtrent hver syvende.
For mandlige ikkevestlige efterkommere er andelen 24,2 pct., mens den for kvinderne er 23,1 pct.
Det er alt for mange, mener integrationsordfører i Venstre Mads Fuglede.

»Det er nogle meget ringe tal, der viser, at der er et stort efterslæb i den her gruppe, og at det er samfundet, der betaler prisen. Det peger på, at det er en gruppe, vi har svært ved at få integreret ordentligt i samfundet, selv om de er født og opvokset i landet,« siger han.

Fuglede påpeger at de ikke-vestlige har en holdning til det danske samfund som de giver videre til næste generation:

Men de ikkevestlige efterkommere skal stadig klare sig langt bedre, mener Mads Fuglede.
»Der er en grund til, at vi bruger mere end 30 milliarder kroner årligt på passiv forsørgelse på udlændingeområdet. Erhvervsfrekvensen er for lav, og alt for mange er kommet til Danmark for at sidde på passiv forsørgelse, og den kultur giver de videre til deres børn,« siger Mads Fuglede.

De ikke-vestlige kvinderne har en løsere tilknytning til arbejdslivet end de danske. Når de får barn, forsvinder de helt for aldrig at komme tilbage.

Mads Fuglede (V) mener ikke kun, at tilknytningen til arbejdsmarkedet bliver svagere for kvinderne, når de får børn – den forsvinder helt.
»Hvis bare vi vidste, at gruppen her ville komme ud på arbejdsmarkedet igen på et eller andet tidspunkt, så kunne vi nok leve med, at der var nogle ting, de gjorde lidt anderledes. Problemet er, at vi aldrig ser dem på arbejdsmarkedet igen,« siger han.

Antallet af mandlige efterkommere med ikkevestlig baggrund, der hverken er i beskæftigelse eller under uddannelse, begynder allerede at skille sig ud ved 18-årsalderen, hvor det er fem procentpoint højere end de etnisk danske 18-årige mænd.
ANNONSE