Kunstbilde

Carl Johan Fahlcrantz (1774-1861)
Olje på lerret, 218 x 306 cm, Nationalmuseum, Stockholm.

Christiania sett fra øst later til å ha vært et meget populært motiv for både hjemlige og tilreisende kunstnere. I dette prospektet kan vi kjenne igjen både Oslo Hospitals kirke, Akershus festning og Vor Frælsers kirke (senere Oslo Domkirke) før den fikk tårnet forhøyet på 1850-tallet.

I Oslo Museum finner vi denne litografiske reproduksjon (21,4 x 32 cm) av Fahlcrantz’ maleri, utført av Michael Gustaf Aackersvärd, og trykket hos Gjöthström & Magnusson. Bildet er også påført Norrige – Norvège og Fahlcrantz pinx.

Fahlcrantz’ skisseblokk fra Norgesturen finnes i Nationalmuseum i Stockholm, og i den finner vi en studie av det samme motivet, sett fra en annen vinkel. Tegningen er datert 1. juli 1827.

ANNONSE

Kristiania utifrån landsvägen till Sverige, blyant på papir. 29 x 43 cm

ANNONSE

Læs også

Læs også