Kunstbilde

1280px-J.C._Dahl_-_Eruption_of_the_Volcano_Vesuvius_-_Google_Art_Project

Johan Christian Clausen Dahl (1788-1857)
Olje på lerret, 98,3 x 137,5cm, Statens Museum for Kunst, København.

I sitt fødeland Norge er I.C. Dahl mest kjent for sine store ateliér-malerier med nasjonalromantiske norske motiver. Han var dessuten den første norske maler som oppnådde europeisk berømmelse. Men mesteparten av sitt liv tilbrakte han i Dresden i Tyskland, blant annet som professor ved kunstakademiet (derav Professor Dahls gate i Oslo). I årene 1820-21 ledsaget han den danske prins Christian Frederik (som i 1814 i noen måneder var Norges konge, og senere kong Christian VII av Danmark fra 1839 til 1848) på en Italia-reise. Det er dermed grunn til å anta at bildet er basert på studier direkte etter naturen.

SMK har en egen nettside om dette bildet. I Nasjonalmuséet i Oslo finnes en kopi, antatt utført av Jacob Calmeyer (1802-1883)

ANNONSE