Kunstbilde

Oluf Hartmann (1879–1910)
Olje på lerret, 113 x 93,5 cm, Statens Museum for Kunst, København

Motivet er hentet fra Første Mosebog, 32, 24-32 (Dansk Bibel 1933)

Men selv blev Jakob alene tilbage. Da var der en, som brødes, med ham til Morgengry; og da han så, at han ikke kunde få Bugt med ham, gav han ham et Slag på Hofteskålen; og Jakobs Hofteskål gik af Led, da han brødes med ham. Da sagde han: “Slip mig, thi Morgenen gryr!” Men han svarede: “Jeg slipper dig ikke, uden du velsigner mig!” Så spurgte han: “Hvad er dit Navn?” Han svarede: “Jakob!” Men han sagde: “Dit Navn skal ikke mere være Jakob, men Israel; thi du har kæmpet med Gud og Mennesker og sejret!” Da sagde Jakob:”Sig mig dit Navn!” Men han svarede: “Hvorfor spørger du om mit Navn?” Og han velsignede ham der. Og Jakob kaldte Stedet Peniel, idet han sagde: “Jeg har skuet Gud Ansigt til Ansigt og har mit Liv frelst.” Og Solen stod op, da han drog forbi Penuel, og da haltede han på Hoften. Derfor undlader Israeliterne endnu den Dag i Dag at spise Hoftenerven, der ligger over Hofteskålen, thi han gav Jakob et Slag på Hofteskålen, på Hoftenerven.

Det skal nevnes at Carl Nielsen skrev sin Andante lamentoso for strykere, kjent som Ved en ung Kunstners Baare til Oluf Hartmanns begravelse den 21. januar 1910.

Giordano Bellincampi dirigerer Sjællands Symfoniorkester.
ANNONSE

Læs også

Læs også