Kunstbilde

Léon Bakst (1866-1924)
Olje på lerret, 250 x 270 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg

Léon Bakst (opprinnelig Lejb-Khaim Izrailjevitsj Rozenberg) er spesielt erindret som scenograf og kostymedesigner for Sergej Djagiljevs (1872-1929) Ballets russes, fra 1909 til 1922.

I 1907 gjorde Bakst, sammen med Valentin Aljeksandrovitsj Serov (1865-1911) en studiereise til Hellas, og fant inspirasjon til Terror Antiquus – nærmest Antikk skrekk. I bildet kan vi dra kjensel på Løveporten i Mykene, palassruinene i Tiryns og Akropolis i Athen. Figuren i forgrunnen er kjent som en kori (ung pike), bevart i mange varianter fra arkaisk tid – omtrent 700- til 500-tallet fvt. Det diskuteres fortsatt hvor vidt disse skulpturene representerer gudinner – og i tilfelle hvilke. Det kan argumenteres for at dette skal være kjærlighetsgudinnen Afrodite, ettersom hun holder en fugl. Man vet at antikk skulptur som regel var bemalt, selv om fargene oftest ikke har motstått tidens tenner.

Bildet kan forstås som en symbolsk fremstilling av den antikke verdens undergang, og derfor titelen Terror Antiquus.

ANNONSE

Læs også

Læs også