Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Sverige er ikke helt bukket under. Så lenge det finnes lekende pensjonister, er det håp.

Advarselsskiltet står på nordspissen av Visingö i Vättern. Biltrafikken forbi skiltet er mildt sagt minimal. Visingsö er på 25 kvadratkilometer og flat som en pannekake. Den ligger vel 6 kilometer fra fastlandet. To bilferger sørger for forbindelse med fastlandet. En av fergene heter Ebba Brahe, oppkalt etter grevinnen med samme navn.

Hun hadde sitt opphav på Visingsö (f. 1596). Ved hoffet i Stockholm ble hun intim venninne av den senere kong Gustav II Adolf. Dronningen avviste forholdet, og Ebba giftet seg da med Jakob de la Gardie (1583-1652) og fikk fjorten barn med ham.

Hun drev godet på Visingsö mønstergyldig etter mannens død, i tillegg til et jernverk kjent for sine kvalitetsprodukter. Videre sørget hun for at det ble plantet 300 000 eiker på øya. Flere hundre hektar av denne skogen står fremdeles.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria

Læs også