Kunstbilde

Théodore Chassériau (1819-1856)
Olje på tre, 37,1 x 29,4 cm, Museum of Fine Arts, Houston

På midten av 1800-tallet ble det som senere er kjent som orientalisme svært populært blant (for det meste) franske kunstnere. Théodore Chassériau besøkte Algerie for første gang i 1846, og fant mange motiver i det jødiske kvarteret i Constantine. Dette bildet viser tydelig en mer enn sterk innflytelse fra Delacroix, som også i stor grad arbeidet med nordafrikanske og arabiske motiver (vi finner et slikt bilde av Delacroix i Nasjonalmuséet i Oslo).

Det kan legges til at orientalismen også fikk stor betydning for datidens fremstiling av gammeltestamentlige motiver – de ærverdige jødiske patriarker og deres samtidige ble ofte fremstilt som 1800-tallets nordafrikanere.

Det er ikke uttrykkelig sagt at akkurat disse damene er jødiske, men i andre av Chassériaus nordafrikanske bilder finner vi lignende klesdrakt i motiver som uttrykkelig er oppgitt å være jødiske.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også