Kopierede/fra hoften

Er begyndt at læse den norske journalist og forfatter Åsne Seierstad ‘s bog To søstre. Jihad-brude i Kalifatet. En reportage. (Gyldendal) om to unge somaliske søstre fra Norge, der rejser til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Her en passage om den norsk-chilenske konvertit Bastian Vasquez (der blev dræbt i Syrien):

“Bastian Vasquez, en konvertit fra Chile, der var vokset op i Skien, havde lagt en video på nettet om de norske styrker i Afghanistan med billeder af kronprins Haakon, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, efterfulgt af truslen: “Åh, Allah, ødelæg dem og lad det være smertefuldt!”

Nogle timer efter at Bastian havde lagt den på nettet for at reklamere for demonstrationen, bankede politiet på døren. Han tog imod dem med et håndklæde omkring livet. De fulgte ham ind i soveværelset, så han kunne klæde sig på, og begyndte samtidig at ransage rummet. En af betjentene så ham putte noget i munden og kastede sig over ham. Politimanden hørte noget hårdt, som slog mod hans tænder, og tog kvælertag på ham for at forhindre ham i at synke. Videoinstruktøren måtte spytte det ud, han havde i munden: en usb-nøgle, som viste sig at indeholde filmen, en bombeopskrift, hundredvis af halshugninger og torturmetoder, signeret al-Qaeda.

ANNONSE

Noget af det første, Bastian Vasquez bad om, da han blev sat i varetægtsfængsel hos Telemark Politidistrikt, var, at Arfan Bhatti (billedet) fik besked. Politiet undrede sig over dette, da han ikke brød sig om at give sin kone besked.

Bastian havde lagt videoen op på Facebook under brugerprofilen Abu Mohammad. Profilen havde han ifølge politiets referater oprettet “for et par uger siden i den hensigt at finde sig en muslimsk kone nummer to”. Videre stod der: “Sigtede er gift, men islam tillader flerkoneri.” Bastian havde også oprettet en anden profil “Mohammad Jundullah” for at “skaffe sig et netværk og flest mulig venner på nettet”. Politiet skrev, at “sigtede har været med i Islam Net og ser det som en vigtig opgave at missionere”.

Bastian bekræftede, at det var ham, der arrangerede demonstrationen (mod norsk krigsdeltagelse i Afghanistan, red.) sammen med Egzon Avdyli og Arfan Bhatti. Han uddybede forholdet til sin berømte medarrangør. “Sigtede oplever, at det er specielt at være sammen med Bhatti, og han lavede videoen i håb om at opnå hans anerkendelse. Sigtede håbede, at folk ville synes, at han var cool. Han antager, at det lyder dumt, men meget af forklaringen ligger i, at sigtede blev meget mobbet som barn”

Bastian nægtede, at han havde truet nogen, og da han blev spurgt om, hvad han havde ment med “Åh, Allah, ødelæg dem og lad det være smertefuldt!”, svarede han, at “Allah ligesom skulle straffe dem og få dem ud af Norge … ud af Afghanistan.”

(Side 131-132)

ANNONSE