Nyt

UNRWA-ansatte i Gaza protesterer mod nedskæringer

Den særskilte hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, den eneste af sin slags i verden som er etableret for at hjælpe efterkommerne af en bestemt gruppe, må skære kraftigt i bemandingen.

UNRWA meddeler, at de må opsige 250 ansatte, fordelt på Vestbredden og Gaza.

De amerikanske nedskæringer bliver kaldt «en eksistentiel trussel» af UNRWAs talsmand Chris Gunness. Onsdag førte nedskæringerne til protester på Gazastriben.

USA’s støtte til UNRWA er i år 60 millioner dollar, sammenlignet med 360 millioner i 2017.

Hverken UNRWA eller palæstinenserne har indset, hvad Trumps nye politik har betydet. Støtten fra de liberale, som John Kerry og Ine Eriksen Søreide og Federica Mogherini, har forledt dem til at tro at de kunne give USA fingeren.  Præsident Mahmoud Abbas nægtede at møde amerikanske repræsentanter i protest mod at USA´s ambassade blev flyttet til Jerusalem, til trods for at det blev vedtaget allerede for over tyve år siden. Palæstinenserne troede, at alting kom til at fortsætte som før.

Der ligger en meget større ændring og venter i kulissen: Palæstinenserne må lægge kursen om. De må stoppe med at give penge til de døde terroristers efterladte. At PA-styret ikke forstår dette, vidner om manglende realitetssans.

ANNONSE

EU og Norge er nogle af dem, der gør at palæstinenserne lever i deres egen verden.

I januar udtrykte udenrigsminister Ine Eriksen Søreide (H) stor bekymring for underfinansieringen af UNRWA.

– Jeg er bekymret for de humanitære konsekvenser af at UNRWA ikke finansieres tilstrækkeligt i forhold til det enorme behov for bistand til palæstinensiske flygtninge. Underfinansieringen bidrager til en yderligere forværring af en allerede vanskelig økonomisk situation for UNRWA og de palæstinensiske flygtninge, som allerede er i en sårbar situation, sagde Søreide dengang.

Norge har i 2018 givet 125 millioner kroner i basisstøtte til UNRWA.

Den vestlige pengemaskine er blevet en sovepude for palæstinenserne. Den fører til korruption og undertrykkelse.

Men USA er slået ind på en ny politik, som over tid vil afvikle UNRWA. Der findes ikke ret mange ægte palæstinensiske flygtninge længere. Derimod findes der mange efterkommere. Flere millioner. De er tredje og fjerde generation. Men ikke noget andet sted i verden arver børn deres forældres flygtningestatus.

UNRWA er blevet en del af problemet, ikke løsningen. Hvis det palæstinensiske problem skal løses, må UNRWA nedlægges og palæstinenserne integreres i Libanon og Jordan. De, som bor på Vestbredden og Gaza står overfor en stor omstillingsproces. De vil ikke i længden kunne leve på verdenssamfundets nåde. Hjælpen de får, må være indrettet som hjælp til selvhjælp.

Interessen for at hjælpe palæstinenserne er allerede kraftigt på retur. Det er kun de skandinaviske lande, der har gjort palæstinenserne til en sag, som er hævet over kritik.

Den tid er forbi.

ANNONSE