Nyt

Palæstinensisk ungdom i keffiyah sparker til brændende bildæk ved grænsen mellem Gaza og Israel 14. maj i år. Foto Mohammed Salem / Reuters / Scanpix

Donald Trumps regering har besluttet at skære over 200 millioner dollar i planlagt bilateral bistand til palæstinenserne, oplyser udenrigsministeriet.

Ministeriet varslede fredag Kongressen om beslutningen, som kommer i kølvandet på en gennemgang af finansieringen af projekter på den israelsk besatte Vestbred og Gazastriben.

Bistandspengene, som udgør over 1,6 milliarder kroner, skal omdirigeres til andre projekter med høj prioritet, hedder det ifølge nyhedsbureauet AP, som har set det korte notat til Kongressen.

Den amerikanske bistand, som blev godkendt i fjor og skulle udbetales for indeværende budgetår, var øremærket til projekter som støtter ordentlig offentlig forvaltning, sundhed, uddannelse og civilsamfundet.

I begrundelsen til Kongressen knyttes bistandsbeskæringen til «verdenssamfundets udfordringer med at yde bistand til Gaza, hvor Hamas’ kontrol udsætter indbyggerne for fare og forringer den allerede forfærdelige humanitære og økonomiske situation».

En højtstående tjenestemand i udenrigsministeriet siger til AFP, at beslutningen blev taget på præsidentens anmodning.

Beskærelsen sker mens Trump og hans Mellemøsten-rådgivere, Jared Kushner og Jason Greenblatt, forbereder sig på at præsentere en længe varslet, men stadig højst uklar fredsplan for Israel og Palæstina.

USA standsede tidligere i år næsten 2,5 milliarder kroner i årlig støtte til FNs hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA). UNRWA sørger blandt andet for mad, skole og sundhedstjenester til omkring to tredjedele af Gazastribens 2 millioner registrerede flygtninge, og de ansatte truer nu med at nedlægge arbejdet og lamme virksomheden.

 

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet