Nyt

Europa-Kommissionen suspenderer al støtte til UNRWA og anmoder samtidig om, at der nedsættes en uafhængig kommission udpeget af EU, som skal udføre boglige revisioner og kontrollere alle ansatte.

EU’s udmelding kommer oven på i alt 12 lande, der har annonceret suspendering af støtten. Tilbagetrækningen af ​​bistanden er nu så massiv, at UNRWA-ledelsen må gøre noget for at vise, at de er lydhøre. Det mest sandsynlige er, at manageren, Lazzarini, stiller sin plads til rådighed.

Blandt den pro-palæstinensiske lobby er der en reaktion af chok og vantro.

– Det, der chokerer mig mest ved dette, er, at de annullerer hjælpen nu. Dette er en kollektiv afstraffelse af alle palæstinenserne i Gaza. Hvis de havde meldt ud, at de ville se på det her, når Gaza-krigen er slut, havde det været fint, siger seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved fredsforskningsinstituttet Prio til NTB.

UNRWA har 30.000 ansatte, så det er et spørgsmål om et omfattende arbejde at rydde alle.

Jensehaugen stoler på, at UNRWA kan foretage et selvtjek. Det har EU åbenbart ikke tillid til, og det kan der være en grund til. Hvis man skal have tillid til resultatet, bør kontrollen udføres af et uafhængigt organ. Dette er ret grundlæggende. Store bureaukratier kan ikke vurdere sig selv.

– Dette er frygtelig svært at håndtere. Det er en irrationel, ideologisk reaktion i den forstand, at det er helt rationelt for dem at kræve, at de, der deltog i Hamas-angrebet, skal stilles til ansvar og straffes. Men det gør UNRWA. Det er helt åbenlyst, at det er ideologisk begrundet, når de sanktionerer UNRWA i sin helhed, siger han. (NTB)

Man kan hellere sige, at det er en rationel reaktion. Hvis UNRWA skal have en fremtid, skal der ryddes ordentligt op. Hjælpen kommer alligevel.

NTB antyder, at der er tale om en sammensværgelse: Anklagerne er timet. Hensigten har været at kompromittere UNRWA, og planerne blev lagt for over en måned siden.

Beskyldningerne blev offentliggjort næsten en måned efter Times of Israel skrev om en klassificeret rapport, der handlede om, hvordan Israel skulle skubbe UNRWA ud af Gaza-striben.

Det første skridt var at sværte UNRWA’s personale ved at forbinde dem med Hamas-angrebet.

Målet er at skubbe UNRWA ud af Gaza og på længere sigt stoppe arbejdet i lejre på Vestbredden, Jordan og Libanon. Jensehaugen mener, at suspensionen vil skade Vestens omdømme i det globale syd, som det nu hedder.

ANNONSE

Men man kan spørge, hvorfor ingen arabiske lande er gået ind og har taget sig af palæstinenserne. De har penge nok, men vestlige lande forventes at gøre arbejdet.

– I det globale syd forstærker dette indtrykket af et hyklerisk Vesten. Det reducerer de vestlige landes magt og indflydelse og giver et stærkt indtryk af, at den normbaserede verden, som Vesten hævder at stå bag, ikke er universel.

– Det opfattes, at Vesten er villig til at straffe en befolkning, der lider under, hvad der kunne være et folkedrab. Og det giver plads til skuespillere, som vi ikke tænker noget om, såsom Rusland og andre lande, der hopper til og siger: “Se her!”, siger han. (NTB)

Norge leder Giverlandsgruppen og indtager førstepladsen blandt donorer.

7. oktober kunne udløse en større debat om UNRWA’s rolle. Det har været under opbygning i lang tid.

Hvis der er sket en politisering af bistandsarbejdet, er det af lande, der vil nedlægge UNRWA, siger Jensehaugen.

Ifølge Jensehaugen har der over tid udviklet sig en ekstrem politisering af bistanden til UNRWA. Og det er ikke kun i Israel, at FN-organisationen er ilde set.

– En række centrale aktører, i lande som USA, Tyskland og flere andre EU-lande, har et udgangspunkt, der gør, at de ikke kan lide UNRWA. De argumenterer for, at det er med til at fastholde palæstinensernes flygtningekrav, og at uden UNRWA ville palæstinenserne ikke have holdt fast i tanken om ret til at vende tilbage til de områder, der i dag udgør staten Israel, siger Jensehaugen. (NTB)

Palæstina-lobbyen ønsker, at UNRWA opretholder den palæstinensiske diaspora og håbet om en tilbagevenden til Israel. Dette er i sig selv en drivkraft bag palæstinensiske krav, som under Hamas er blevet ultimative: Israel skal gå.

Så længe Palæstina-lobbyen ikke problematiserer disse holdninger, vil UNRWA blive opfattet som en hindring for fred.

Når humanitær bistand kædes sammen med anklager om folkedrab, bliver også bistanden problematisk.

Jensehaugen frikender UNRWA for beskyldninger om, at de lærer børnene anti-israelske holdninger. Han siger, at FN skal godkende bøgerne i de lande, de opererer i. Det er en tvivlsom holdning, når myndighederne er Hamas.

– For det andet har de kritiske lande en opfattelse af, at UNRWA skaber anti-israelske holdninger gennem sine skolebøger. Jeg hører det igen og igen. Det blev også taget op i spørgetimen på Stortinget herhjemme. Det er en problematisk påstand, siger Jensehaugen og påpeger, at UNRWA altid skal bruge de lærebøger, der gælder i det land, de arbejder i.

– Samtidig har UNRWA strenge krav til neutralitet og bruger meget tid og ressourcer på at overvåge sine medarbejdere, så de ikke spreder anti-israelske holdninger. Det er de bedre til end de lande, de opererer i, siger Jensehaugen. (NTB)

 

Køb Primo Levi’s “Hvis dette er en mand” fra Document Forlag!

 

Køb Jean Amérys bog!

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag