Nyt

Billedet: Macron i Davos 2017

 

I dagene før EU-topmødet 28.–29. juni, hvor en union i dyb krise og mod alle odds skal forsøge at nedfælde en fælles asyl- og migrationspolitik, er der kun få tegn på et godt samarbejdsklima mellem de store og vigtige medlemsstater.

Frankrigs præsident var torsdag på besøg i Bretagne-regionen, hvor han blandt andet holdt en tale for rundt regnet 350 officielle repræsentanter i idylliske Quimper, skriver Le Figaro. Efter først at have snakket om lokale forhold, kom Macron mod slutningen af talen ind på Europa.

Med dårlig skjult adresse mod populistiske politikere i Italien efter Aquarius-affæren, bad præsidenten sine tilhørere om at være tro mod Europa i disse tider, hvor mange angiveligt hader vor verdensdel, skriver den franske avis.

ANNONSE

Macron benyttede i den forbindelse en i diplomatisk sammenhæng usædvanligt kras formulering, som overgår Hillary Clintons brug af ordet deplorables om Donald Trumps vælgere:

«Man ser dem sprede sig som spedalskhed over hele Europa, i lande, hvor vi troede det var umuligt, at de ville dukke op igen. Venner og naboer siger de værste ting til hinanden, og vi vænner os til det! De gør de værste provokationer, men ingen bliver oprørt over det!»

Vi er ikke europæiske nok, fortsatte den franske præsident selvbebrejdende, inden han efterlyste dem, som tror på Europa som bolværk mod den genfødte nationalisme. 

Macrons ord er stødende og upassende, kommenterer Italiens vicestatsminister og Femstjerne bevægelsens leder Luigi Di Maio ifølge Corriere della Sera. Hans minister- og partilederkollega Matteo Salvini siger, at han ikke lader sig belære af Frankrig.

Hvordan skal disse aktører om en uges tid komme til enighed om vejen videre frem for unionen?

Le Figaro – Corriere della Sera – Reuters – ANSA – Daily Mail

 

ANNONSE

Læs også

Læs også