Kommentar

Mismodig: Den tyske udenrigsminister Heiko Maas efter mødet med national sikkerhedsrådgiver John R. Bolton i Det hvide hus 23 mai.

Den tyske udenrigsminister har i et interview med Corriere della Sera sagt, at man så lige godt kan opgive at forstå Donald Trump.

– Ærlig talt, jeg er ikke sikker på, om vi bør bruge energi på at forstå, hvad Trump eller andre gør. Nøglen er snarere at drage de rette konklusioner, siger Maas i interviewet i avisens lørdagsudgave.

Baggrunden var, at Trump trak USAs underskrift tilbage under fælleserklæringen på G7-mødet i Canada. Trump reagerede med vrede, da Justin Trudeau kritiserede USA, så snart Trump havde forladt mødet for at tage til Singapore.

G7-erklæringer er som oftest intetsigende. Men denne gang fik den overmåde stor betydning. Baggrunden er Trump. Alt handler om Trump. Men i stedet for at forholde sig til realiteterne: USAs handelsunderskud, gør de andre allierede det til et spørgsmål om Trumps karakter.

De siger, at han behandler sine venner dårligt. Men hvilken slags venner er det, som tror, at de for al fremtid kan have et handelsoverskud med landet der beskytter dem?

Trump gav dem en lynlektion på en pressekonference, før han forlod Canada: Hvem har den bedste forhandlingsposition; landene med enorme overskud eller landet med stort underskud?

Obama er Europas drømmepræsident. Han lod statsgælden fordoble sig til næsten 20.000 milliarder dollars. Handelsunderskuddet med Kina var i fjor på 375 miliarder.

Amerikanerne – Middle America – har forstået, at jobbene forsvandt til Kina.

Trump har vælgerne i ryggen. De ønsker, at han står op for USA. De forstår, at det er dem, han forsvarer.

Tyskerne kan takke USA for, at de ikke blev sovjetiske. Når en tysk udenrigsminister tror, at han definerer hvem og hvad, der er Vesten, og at Trump forlader vestlige værdier, er han langt ude:

ANNONSE

– Dette gælder ikke bare Europa, men hele Vesten, NATO inkluderet. Jeg vil ikke sige, at Vesten ikke længere findes, men at den i stedet vil følge andre regler, siger Maas.– Nogle ting plejede vi at tage for givet, specielt at USA ville garantere for Europas generelle sikkerhed. Dette gælder ikke længere, tilføjer Maas.

Det er tegn på opbrud og krise, når tyske socialdemokrater lader antiamerikanismen få frit løb og de tror, at det er amerikanerne – igen de grimme amerikanere – der står for ukultur. Præcis sådan talte tyskerne i mellemkrigstiden: Tyskland stod for kultur og USA for teknologi og ukultur.

 

ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte