Nyt

 

 

Fodbold-VM starter 14. juni, og det som vel er verdens mest fulgte sportsbegivenhed tiltrækker sig det meste af sponsorer, markedsførere og tilhængere på global basis. Øl-producenter er ingen undtagelse – for hvad betyder en kold pils eller flere i lystigt lag mens man følger klodens bedste fodboldspillere på storskærm i stuen eller på det lokale værtshus? Åbenbart ikke så oplagt, som man skulle tro.

Nu må rundt regnet 3000 britiske pubber tilknyttet Greene King-kæden fjerne det saudiarabiske flag fra flag-guirlanderne med alle deltagerlandenes flag. BBCrapporterer:

A brewery is removing the Saudi Arabia flag from World Cup bunting from hundreds of its pubs after complaints it was inappropriate to display it where alcohol is sold.

The Saudi flag carries the Shahadah – the Muslim profession of faith.

Greene King said «feedback» from «some customers in London» alerted them it was «inappropriate» to keep the flag among those from all competing nations.

It added the removal «was not a comment on any nation».

The flags of other Islamic nations in the World Cup – including Egypt, Tunisia, Morocco and Iran – are not affected.

Årsagen til denne dybt krænkede reaktion fra saudiaraberne, skal være at deres flag indeholder den islamske shahadah eller trosbekendelse, som oversat lyder omtrent sådan: «Der er ingen anden gud end Allah, og Muhammed er hans budbringer».

Om det er en slags trøst for Greene King, så måtte også det tyske bryggeriet Eichbaum for nyligt tilpasse sig den humørfrie zone, som islam nu engang er. Der havde man tænkt at fejre sportsbegivenheden med at dekorere kapslerne på sine ølflasker med de 32 deltagerlandes flag – en sød og uskyldig gestus, som Eichbaum har gjort under flere fodbold-VM. Men nej. Nogle muslimer blev krænket, ambassadøren blev sur og bryggeriet trak flaskerne fra markedet. Som Christian Skaug kommenterede her på Document:

ANNONSE

Beslutningen blev fattet i samråd med politiet, skriver Süddeutsche Zeitung. Diskussionen om kapslerne på bryggeriets Facebook-side havde angivelig overskredet ytringsfrihedens rammer. Med myndighedernes og politiets hjælp er det altså det islamske krænkelsespotentiale, der bestemmer hvad, der kan skrives på en ølkapsel.

Tyskland bøjer sig altså for Saudi-Arabiens diktat på et område, hvor der i et frit land burde herske fri udfoldelse, men herser gerne med østeuropæiske lande som ikke er lige så masochistiske i forhold til islam. Landet er altså underkastet og undertrykker på samme tid, hvilket beviser at det ikke bare er muslimer som bliver sindsforvirret af islam.

På samme måde kan man sige at England bøjer sig for Saudi-Arabiens diktat på et område hvor det i et frit land burde herske fri udfoldelse, men hvor myndighederne i stedet sender islamkritiske Tommy Robinson i fængsel i 13 måneder for at have vist «foragt for retten».

Asymmetrien når det gælder ytringsfrihed er skrigende.

ANNONSE