LEDER

Saudi-Arabien truer med at sælge deres værdier i USA hvis Kongressen gør alvor av arbejdet med at koble Saudi-Arabien til 9/11. Truslen har udløst kraftige reaktioner i USA.

Man truer ikke USA i en sag som gælder massedrab på 3.000 af dets borgere.

Det er et lidt for åbenlyst forsøg på at true Kongressen til taushed. Saudi-Arabiens indblanding i 9/11 er en åben hemmelighed. ¨

Ikke bare var 15 av 19 terrorister saudiere. 25 sider af 9/11-kommissionens rapport er “redacted” dvs unddraget offentlighed.

FILE - This May 16, 2003 file photo photo shows Adel al-Jubeir, then foreign affairs adviser to the Saudi Arabian crown prince, during a news conference at the Saudi Arabian embassy in Washington. The Obama administration on Tuesday, Oct. 11, 2011 accused agents of the Iranian government of being involved in a plan to assassinate al-Jubeir, the Saudi ambassador to the United States. (AP Photos/Susan Walsh, File)

FILE – This May 16, 2003 file photo photo shows Adel al-Jubeir, then foreign affairs adviser to the Saudi Arabian crown prince, during a news conference at the Saudi Arabian embassy in Washington. The Obama administration on Tuesday, Oct. 11, 2011 accused agents of the Iranian government of being involved in a plan to assassinate al-Jubeir, the Saudi ambassador to the United States. (AP Photos/Susan Walsh, File)

Den saudi-arabiske udenrigsminister leverede personlig trusselen under et besøg i Washington sidst måned.

Adel al-Jubeir, the Saudi foreign minister, delivered the kingdom’s message personally last month during a trip to Washington, telling lawmakers that Saudi Arabia would be forced to sell up to $750 billion in treasury securities and other assets in the United States before they could be in danger of being frozen by American courts.

Several outside economists are skeptical that the Saudis will follow through, saying that such a sell-off would be difficult to execute and would end up crippling the kingdom’s economy. But the threat is another sign of the escalating tensions between Saudi Arabia and the United States.

“Rationalet” bag trusselen er således at Saudi-Arabien ellers risikerer at få deres aktiva i USA frosset, slig Iran fik. Man vil undgå det ved at sælge. Men når man leverer denne mulighed i form av en trussel, får den en helt anden effekt.

Det utrolige er at Obama-administrationen har stillet sig på kongedømmets side og lobbyer hardt mod loven som vil gøre Saudi-Arabien juridisk ansvarlig.

Hvis det kan bevises at staten Saudi-Arabien var indblandet kan det udløse astronomiske erstatningskrav. Mange vil mene at det er retfærdig. Når Saudi-Arabien forsøger at blokkere loven med trusler, kan det være resultatet bliver det stik modsatte.

ANNONSE

Utrolig nok arbejder State Department og Pentagon hårdt mod loven.

The administration, which argues that the legislation would put Americans at legal risk overseas, has been lobbying so intently against the bill that some lawmakers and families of Sept. 11 victims are infuriated. In their view, the Obama administration has consistently sided with the kingdom and has thwarted their efforts to learn what they believe to be the truth about the role some Saudi officials played in the terrorist plot.

“It’s stunning to think that our government would back the Saudis over its own citizens,” said Mindy Kleinberg, whose husband died in the World Trade Center on Sept. 11 and who is part of a group of victims’ family members pushing for the legislation.

Obama har ikke haft en heldig hånd med Mellemøsten. Da det arabiske forår begyndte var han optaget af at være på parti med de unge og fremtiden. Han trak seg og fulgte ikke op sin egen røde linje i Syrien. Hvis han nu backer Saudi-Arabien mod det amerikanske folk, vælger han reaktionen fremfor fremskridtet.

Kongedømmet slider med store problemer. Økonomisk – pga lav oliepris, sosialt – fordi budgetterne ikke længer har en bundløs oliekasse at stikken hånden i, og tillidsmæssig: kongedømmets prinser er ikke populære. Det er selve kongedømmets legitimitet der står på spild.

Saudi-Arabien har i årtier bidraget til den jihad-bølge som truer verdensfreden. Obama, den mest liberale gennem tiderne, burde om nogen forstå at Riyadh blåser til jihadismen. Pentagon tænker traditionelt og ud fra sikkerhedsinteresser. Men den store lærdom fra 9/11 var at man ikke kan købe sig sikkerhed ved at alliere sig med regimer som på sigt virker destabiliserende.

Obama er imidlertid værre end en realpolitiker. Han mener at islam betyder fred og at også salafisme er fred.

Hans eftermæle kan bli riktig slemt på dette punkt, og det er en skygge over hele hans præsidenttid.

Da tidligere formand for Senatets efterrætningskomité, Bob Graham, blev interviewet af BBCs Julian Marshall på Newsnight, sagde han at Saudi-Arabiens complicité fremgår tydelig af den hemmelige del af 9/11-rapporten. Dvs at vældedighetsorganisationer, stiftelser osv var indblandet, organisationer med bånd til den saudi-arabiske stat.

I stedet for at rydde op vil Saudi-Arabien forsvare sig med trusler. Det tyder på dårlig fingerspitzgefühl. Begge partier i Kongressen stiller sig bag loven.

It is sponsored by Senator John Cornyn, Republican of Texas, and Senator Chuck Schumer, Democrat of New York. It has the support of an unlikely coalition of liberal and conservative senators, including Al Franken, Democrat of Minnesota, and Ted Cruz, Republican of Texas. It passed through the Judiciary Committee in January without dissent.

“As our nation confronts new and expanding terror networks that are targeting our citizens, stopping the funding source for terrorists becomes even more important,” Mr. Cornyn said last month.

Denne enighed burde tilsige varsomhed. Også fra Obama-administrationens side. Men også Obama forsøger sig med trusler. Den sier at amerikanere i så fald risikerer at miste sin immunitet i udlandet.

Saudi-Arabien er nemlig beskyttet af en lov som sier at en fremmed magt ikke kan sagsøges ved amerikanske domstoler. Det er denne immunitet loven vil ophæve, hvis det drejer sig om terror begået på amerikansk jord.

Lovstillerne afviser Obama-administrationens advarsler med at andre stater ikke kan gengælde mod amerikanere for terror begået på amerikansk jord. Det vil være en type gengældelse som USA umulig kan bøje sig for.

Families of the Sept. 11 victims have used the courts to try to hold members of the Saudi royal family, Saudi banks and charities liable because of what the plaintiffs charged was Saudi financial support for terrorism. These efforts have largely been stymied, in part because of a 1976 law that gives foreign nations some immunity from lawsuits in American courts.

The Senate bill is intended to make clear that the immunity given to foreign nations under the law should not apply in cases where nations are found culpable for terrorist attacks that kill Americans on United States soil. If the bill were to pass both houses of Congress and be signed by the president, it could clear a path for the role of the Saudi government to be examined in the Sept. 11 lawsuits.

Det sier sig selv at det vil ryste kongedømmet hvis det afsløres at “underafdelinger” financierede terroren. Da kan kongedømmet risikere class action-rettssager på stribe i mange år fremover. Det ville være en enorm belastning på forholdet, staterne imellem, men forholdet er ikke hvad det engang var.

jUSA er ikke længere afhængig av saudi-arabisk olje, og i USA er man bekymret over kronprins Mohamed Salmans krigseventyr i Jemen. Den tyske efterretningsteneste gik til det opsigtsvækkende skrit at offentlig advare mod kronprinsens eventyrpolitik.

USA har stillet sig til rådighet for Saudi-Arabien, ikke bare som leverandør af våben, men som aktiv deltager, med efterretning og tanking av saudiske krigsfly i luften. Samme rolle som i Libyen. Obamas “leading from behind”.

I Kongressen er det lagt frem forslag om at begrænse våbensalget til Saudi-Arabien. Riyadh burde læse tegnene og indta en mer forsigtig position. Det ville været i tråd med tidligere opførsel. Men kronprins Mohamed Salman gør det modsatte. Han blæser til kamp.

Obama-administrationen gør sig til kongedømmets advokat. Det her heller ikke klogt.

In a closed-door briefing on Capitol Hill on March 4, Anne W. Patterson, an assistant secretary of state, and Andrew Exum, a top Pentagon official on Middle East policy, told staff members of the Senate Armed Services Committee that American troops and civilians could be in legal jeopardy if other nations decide to retaliate and strip Americans of immunity abroad. They also discussed the Saudi threats specifically, laying out the impacts if Saudi Arabia made good on its economic threats.

Forslagsstillerne har svar på rede hånd.

The bill’s sponsors have said that the legislation is purposely drawn very narrowly — involving only attacks on American soil — to reduce the prospect that other nations might try to fight back.

Obama risikerer at han får et eftermæle som mer kynisk end Kissinger og hans realpolitik noen gang var. Kissinger tolererede kuppet i Chile og så gennem fingrene med meget. Obama bruger de store ord, vil ikke involvere sig i direkte strid, men foretrækker drab fra luften, samtidig som han nu støtter et kongedømme som har bidraget til islamiseringen af den vestlige verden med milliardbeløb.

Obama har hele tiden hevdet at islam betyder fred, og nægter at se at salafisme á là Saudi-Arabien var hvad som ramte USA 9/11.

Det er således flere end kongedømmet der kan blive ramt af den nye lov.

Obama besøger Riyadh onsdag, men det er ikke klart om han kommer til at tage op den nye lov.

 

 

http://www.nytimes.com/2016/04/16/world/middleeast/saudi-arabia-warns-ofeconomic-fallout-if-congress-passes-9-11-bill.html?_r=0

 

Topbillede: Kronprins Mohammed bin Salman, kongens søn, regnes som den egentlige magt bak tronen. Det er hans eventyrpolitik som sætter kongedømmets eksistens på spild.

ANNONSE

5 svar til “Saudi-Arabien truer USA hvis 9/11-hemmeligholdelse ophæves”

 1. Holger Larson siger:

  Som alle andre sorte, så hader Obama de hvide

 2. Morten Dreyer siger:

  Det kunne være morsomt, hvis de gør alvor af at sælge.

  Hvad er det lige der sker, hvis 750 millarder aktier og værdipapirer kastes på markedet på een gang ?

  Prisen falder drastisk og sælgerne taber stort.

  • Arbeidsrud siger:

   Kanskje en sjanse for Det Norske Oljefondet til å gjøre en god handel? Tipper kursen faller opptil 10% dersom alt dumpes på en gang.

 3. bothilde siger:

  The ugly thruth. Saudi and CIA and Illuminati – how to make war on Iraq……

 4. finnaskov@mail.tele.dk siger:

  Når araberne føler sig krænkede, er al sund fornuft udeladt.