Nyt

Foto: Berlins lokale avis Morgenposten noterede sig at de fire Eurofighter-jetfly, der deltog i overflyvningen i den pensionerede officers ære, repræsenterede hele luftforsvarets kampklare styrke i tysk tjeneste. Selvom landet teoretisk sæt har 128 fly, kan kun ti flyve, og kun fire af disse er i stand til at stilles kampklare, på grund af mangel på våbenudstyr.

 

USA’s nye ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, er knapt ankommet, før han retter en lammende kritik mod Angela Merkel for ikke at leve op til sine NATO-forpligtelser og for i det hele taget ikke at kunne spille nogen troværdig rolle i verdenspolitikken.

“NATO spending is one thing that the President told me directly that he wants me to accomplish. It is a very difficult issue, and is why I’m thinking very creatively about how we do it”, said Grenell, who remarked this was an area where other diplomats had failed to make progress. (..)

Of the major economies within NATO, only the United States, the United Kingdom, and Poland meet their obligation, and even the UK has been accused of using an accounting trick to hit the defence spending level.

Ambassadørens udtalelser er bemærkelsesværdige af to grunde. For det første fordi de er faldet på den Trump-tro site, Breitbart, og for det andet i kraft af deres eksplosive indhold.

Det er som en skolemester, der giver sin ulydige elev en sidste chance, før han tager spanskrøret frem. Han efterlader ingen tvivl om, at præsidenten har sendt ham på en mission med det formål at få Tyskland til at ændre politik. Til januar bliver Tyskland medlem af FN’s sikkerhedsråd. Det indebærer et særligt ansvar, og uden et troværdigt militær kommer man ingen vegne i diplomatiet.

ANNONSE

Although the U.S. Ambassador to Germany did not mention Chancellor Angela Merkel by name, his deep concern for the state of the German armed forces reached under her nearly 13 years at the head of government was clearly apparent. Ambassador Grenell said there was an element of denial in Germany’s public discourse over the state of their own armed forces, and that certain political elements within Germany were actively working against the nation being in a good state of defence.

The Ambassador remarked: “German military officials know that the readiness issue is a serious problem, there are no working submarines, for example; they don’t have a military that is currently ready.

Mest sviende af alt: Han udsteder en slet skjult trussel om, at USA er parat til at føre verdenspolitik uden om Tyskland og tilmed appellere direkte til den tyske offentlighed hen over hovedet på regeringen i Berlin.

Richard Allan Grenell med president Frank-Walter Steinmeier

Man kan opfatte ambassadørens udtalelser som et direkte angreb på Tysklands førerrolle i EU. Hvis USA ikke stoler på Tysklands evne og vilje til at løfte det ansvar, der følger af at være Europas stærkeste økonomi, så kan andre EU-lande vel heller ikke.

 

ANNONSE