Nyt

Billede: Ankomst i Salzburg Hauptbahnhof / Foto: Wikipedia Commons

Syrere som har fået lovligt ophold i Tyskland, rejser i stigende grad væk derfra igen, fordi de har vanskeligt ved at opnå familiesammenføring der, skriver Die Welt

Undersøgelser som reportere har gjort i forbindelse med programmet Panorama på radiostationen Norddeutscher Rundfunk (NDR), viser at flere af disse syrere nu rejser illegalt via Grækenland tilbage til Tyrkiet, efter tidligere at have rejst den modsatte vej.

På sociale medier som Facebook findes der nu grupper, hvor tusindvis af syrere udveksler information om den «modsatte flugt». Her bliver der også givet oplysninger om menneskesmuglere og priser. En overfart på grænsefloden Evros, som skiller Grækenland fra Tyrkiet, koster for eksempel ca. 200 euro.

Menneskesmuglere bekræfter overfor reporterne, at de nu befordrer flere personer til Tyrkiet end fra Tyrkiet. En af dem siger, at han nu smugler op mod 50 syrere som har ophold i Tyskland, til Tyrkiet hver dag. 

Flygtningepolitisk talskvinde for De Grønne, Luise Amtsberg, siger i en kommentar at fænomenet er absurd. Men set fra syrernes synsvinkel er det bedre at være med familien i Tyrkiet end uden familien i Tyskland. Die Linke-politiker Ulla Jelpke mener dette viser at den tyske regerings politik for familiesammenføring er umenneskelig.

ANNONSE

Deres indvendinger har meget på sig, men det ville være både ødelæggende for Tyskland og politisk umuligt for landets regering at stille sine vælgere en massiv kædeindvandring over flere år som følge af exodus i 2015 i udsigt. Måske det mest umenneskelige var at Angela Merkel det år gav så mange mennesker falske forhåbninger om et nyt liv for hele familien i Tyskland?

I en udgave af programmet STRG_F – et samarbejde mellem Zweiten Deutschen Fernsehens (ZDF) og sammenslutningen af offentlige radiostationer ARD – med titlen «Hvorfor syrere forlader Tyskland» bliver det ellers oplyst at mange tager afsted fordi de ikke ser nogen fremtidsudsigter i landet. Mange håber, at det skal blive lettere at skaffe sig arbejde i Tyrkiet end i Tyskland.

Men med lovligt ophold i Tyskland må de altså rejse ulovligt til Tyrkiet, og måske er tilbagerejsen lige så risikabel som udrejsen. 

Ville det mest humane ikke have været at sige helt fra starten, at de som er flygtet fra Syrien under krigen, kunne glemme alt om drømmen om et nyt liv i et Europa, som ikke har plads til dem, og vær så god at forblive i nærområderne?

Kloge mennesker, som Paul Collier, anbefalede dette helt fra starten. De mindre kloge, som har haft magten i alle disse år, lærer nu på den hårde måde. Måske.

 

ANNONSE