Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Etsning på papir, 9,5 x 14,5 cm, Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum, Amsterdam.

Nederlandsk titel: Maria met kind, met kat en slang.

Trykkplaten er bevart i Victoria and Albert Museum, London.

Intet spesielt bibelsted er her illustrert, men slangen er en klar allusjon til Første Mosebok, 3, 14-15 (DNB 1930):

Da sa Gud Herren til slangen: Fordi du gjorde dette, så skal du være forbannet blandt alt feet og blandt alle de ville dyr. På din buk skal du krype, og støv skal du ete alle ditt livs dager. Og jeg vil sette fiendskap mellem dig og kvinnen og mellem din ætt og hennes ætt; den skal knuse ditt hode, men du skal knuse dens hæl.

Katter kan ha forskjellig symbolsk betydning alt ettersom innen bildekunsten. Innen omtrent samtidig nederlandsk kunst kan katter symbolisere det verdslige (spesielt fruktbarhet, ettersom de gjerne får flere unger i slengen), og denne katten distraherer muligens Maria ved å klore på hennes skjørtekant. En påminnelse om at vi, som det antydes i Joh 17. også er av denne verden?

ANNONSE

Læs også

Læs også