Nyt

Straffesagen mod Espen Andersen Bråthen gik onsdag morgen over til perioden 13. oktober 2021, hvor han dræbte fem personer, og tiltalte sagde selv, at han var villig til at forklare sig. Det var noget overraskende i betragtning af, at han tidligere i sagen havde sagt, at han ikke ønskede at forklare sig nærmere.

Dommer Liv Taraldsrud valgte derfor at udsætte afhøringen af ​​fire vidner, der var berammet fra klokken 9, for i stedet at høre Bråthens version af hændelsesforløbet. I samråd mellem dommer, anklager og forsvarer var det forsvarer Fredrik Neumann, der fulgte Bråthen gennem hans forklaring, hvor han indledte med at undskylde til alle, han havde skudt pile og kastet en kniv efter, og sagde, at han ville ønske, at alle, han havde dræbt, var i live.

-Jeg gik ud den aften, fordi jeg troede, jeg ville blive blind, sagde den tiltalte. Det havde presset ham bag øjet i fire måneder, og halvandet år i forvejen havde han troet, at han skulle slå ihjel for at blive født på ny i et godt hjem. Han kom til at tænke på det igen, og besluttede så at gå ud og dræbe.

ANNONSE

Bråthen forklarede teknisk detaljeret, hvordan han slap væk fra Coop-butikken. Mens han gjorde det, stødte han på folk, han skød pile mod. Han mente da, at han ikke havde dræbt nogen endnu, at det her gik lidt galt, og at han måtte ind i hjemmene. Han mente, at han skulle åbne døre for at gøre det, og fandt først et hus, hvor døren var låst. Da han igen støttede folk, skød han en pil, men røg så buestrengen. Bråthen kastede sin bue og bælt med pilene og tog to knive frem, den ene lang.

Det lykkedes ikke Bråthen at komme ind i det første hjem, hvor han så, at der var nogen hjemme. I det næste hus stod døren åben. Han gik ind og flyttede til, hvor han hørte lyde. På husets badeværelse fandt han en kvinde, som han stak fem gange i brystet, hvilket Bråthen forklarede uden de store tegn på følelser. Han finder ikke flere mennesker derinde, og vender tilbage til badeværelset, hvor han stikker sit første knivoffer to gange mere.

Efter at have bevæget sig lidt udendørs, går han op ad en trappe til et andet hjem, hvor han ser en kvinde inde i det, Bråthen kalder et hobbyrum. Han sniger sig ind på hende bagfra, men bliver opdaget, da han er tæt på. Hun vender sig, og Bråthen stikker hende to gange i siden, så hun falder. Hun bakker op og falder, forsøger at forsvare sig med benene, mens hun ligger på ryggen, og Bråthen stikker hende i benet, som får et langt snit. Efter at have søgt forgæves efter andre mennesker i huset, drikker han et glas vand, vender tilbage til sit andet offer og stikker hende to gange i halsen.

Bråthen tager så hoveddøren ud af sit hus, møder en anden dame og stikker hende to gange i maven. Også hun falder og bliver stukket i et ben, da hun forsøger at forsvare sig med sine ben. Bråthen vil løbe væk fra huset, men slår to mænd og kaster en kniv efter dem. Han går ind i huset igen og går ned ad trappen til baghaven, og går derfra tilbage over.

I en nabolejlighed møder han en dames blik. Han går videre til den næste lejlighed. Der er to personer hjemme, et ældre ægtepar. Han smadrer vinduet til verandadøren med en udendørs stol og låser den op indefra. De to forsøger at flygte, men Bråthen fanger dem igen. Stikker kvinden en eller to gange i ryggen, og manden en eller to gange i underlivet. Bråthen vil gerne videre til et nyt hjem, men politiet har indhentet ham, og han bliver anholdt kort efter, at politiet har affyret et advarselsskud.

Det er en stærk omkostning at lytte til, siger forsvareren, da Bråthens frie forklaring er forbi – som ellers ikke indeholdt alle detaljer om den vold, der står i anklageskriftet. Hvad synes du om at dræbe fem mennesker? spørger forsvareren. Det fortryder jeg, svarer Bråthen.

Forsvarer: Du burde blive blind. Tro på genfødsel. Synes du, det giver mening?

Bråthen: Nej, jeg har tænkt over det i bakspejlet. Det lyder meget mærkeligt.

Der er folk, der ved, at de bliver blinde uden at slå nogen ihjel, siger forsvareren. -Jeg troede, jeg skulle slå ihjel, for at jeg kunne blive født på ny i et godt hjem, svarer Bråthen.

Hvor fik du ideen om genfødsel ved mord? spørger forsvareren. Det var noget, jeg kom til at tænke på for halvandet år siden, svarer Bråthen.

Tiltalte oplyser, at Bråthen i et afhøring havde sagt, at hans egen ånd gav ham en afsløring af, at en mand med skæg havde dræbt nogen, og at det var godt. Hvis han også dræbte, ville han blive født på ny.

Q: Hvad er meningen med skægget?

B: Jeg ved det ikke.

Q: Du har haft en idé om det før. Ved du det ikke nu?

B: Nej.

Adspurgt af forsvareren fortæller Bråthen, at han har følt sig forfulgt og overvåget af naboerne og husejeren.

Bråthen fortæller, at han har været mest alene de sidste ti-femten år. Han havde en dårlig start på livet, hans forældre lærte ham ingenting og efterlod ham i sin egen boble, og hans venner fra mellemskolen var ikke rigtige venner. Han forsøgte at “stå op alene”.

Bråthen fortæller, at han på et tidspunkt overvejede at slå sig selv ihjel for ikke at dræbe andre.

Adspurgt af forsvareren siger Bråthen, at han ikke tog sine sko på, før han gik ud, fordi han troede, at de, der overvågede lejligheden, ville være kommet ned af trapperne og skudt ham, fordi de så ville have forstået, hvad han skulle til. gør.

Forsvareren minder Bråthen om, at han havde sagt, at han havde udført jihad. Hvorfor kaldte du det sådan? han spørger. Det var det tætteste, jeg kom på at sige, svarer Bråthen.

Q. Men konverterede du til islam?

B. Ja, men det havde ingen forbindelse.

Q. Du var i moskeen i Oslo, besøgte den.

B. Ja.

Q. Kan du huske noget af det, du sagde derinde?

B. Jeg tænkte vist på det tidspunkt… så jeg troede, at jeg var en engel. Og at jeg skulle udføre en vigtig mission, jeg var en af ​​muslimerne.

Adspurgt af forsvareren bekræfter Bråthen, at han troede, han var englen Gabriel. Han forstår nu, at det ikke giver nogen mening, og det skyldes, at han får medicin, som han mener hjælper.

ANNONSE