Nyt

De tre afghanske mænd, fra venstre Abul Fazl Yaqubi, Esmaili Jawid og Shokrallah Shahzad,. Foto: Private Facebook-bilder / Fria Tider

En afghansk mand snød en psykisk udviklingshæmmet kvinde til at tro, at han var hendes kæreste og udsatte hende for gentagne overgreb sammen med to venner. – Jeg turde ikke sige nej til en afghaner, jeg kan ikke sige det til en afghaner, jeg ved, hvordan de opfører sig, hvis man siger nej, forklarer hun.

Det var i maj 2021, at personalet på en intuition, hvor den psykisk udviklingshæmmede kvinde tilbringer dagtimerne, opdagede, at der var noget galt med hende. Personalet spurgte, hvorfor hun var så ked af det, og hun svarede:

– De gjorde noget dumt ved mig, jeg har en øm numse. De brugte en ciderflaske.

– Jeg råbte av det gør ondt, men så gjorde de det bare endnu hårdere.

Personalet indså hurtigt, at Lisa var blevet misbrugt, og ringede til politiet.

Den 24 år gamle kvinde har autisme og en kognitiv lidelse, og bor i Upplands Väsby i en speciel bolig for udviklingshæmmede, som ikke kan tage vare på sig selv. Den 24-årige, som Fria Tider kalder «Lisa», har autisme og kognitiv lidelse, hvilket betyder at hun er på intellektuelt niveau med et lille barn.

ANNONSE

Lisa har problemer med at følge med i samtaler, har en begrænset tidsopfattelse og har problemer med at opretholde renligheden. Ifølge ansatte som hjælper hende, er hun meget naiv, kan ikke sige nej og tror at alle mennesker er søde og rare.

Hun har også svært ved at forstå andres hensigter

Under en politiafhøring sagde Lisa, at en afghaner ved navn Abul Fazl Yaqubi, som hun kalder sin “kæreste”, var kommet hjem til hende i weekenden sammen med en anden afghaner, Esmaili Jawid. De medbragte vin, cider og sodavand, som de tilbød Lisa.

Efter at have drukket lidt, foreslog Fazl, at de skulle spille “sandhed eller konsekvens”, et spil, der ligner “flaskeleg”, hvor den person, flasken peger på, enten skal fortælle en sandhed om sig selv eller gøre noget, de andre deltagere i spillet bestemmer.

Da flasken pegede på Lisa, bad afghanerne hende om at tage tøjet af, hvilket hun gjorde. Da flasken senere pegede på Jawid, bad Fazl ham om at stikke en ciderflaske op i Lisas underliv.

Jawid trak Lisa ned på gulvet. Mens Fazl holdt hendes arme, stak Jawid ciderflasken op mellem hendes ben.

– Og så mærker jeg bare en ciderflaske, som de propper op i mig, langt ind og så følte jeg, at det gjorde meget ondt i underlivet, siger Lisa under afhøringen. 

Flasken trækkes ud og stikkes ind igen. Anden gang gør det endnu mere ondt. Alligevel tør Lisa ikke sige nej.

– Jeg turde ikke sige nej til en afghaner, jeg kan ikke sige det til en afghaner, jeg ved, hvordan de opfører sig, hvis man siger nej, forklarer hun.

– Man kan blive slået, hvis man siger nej.

Efter at de to afghanske mænd voldtog Lisa med flasken, tog de deres tøj af og bad hende gå med ind i soveværelset.

Inde i soveværelset fortsætter misbruget. Jawid har samleje med Lisa. Da Lisa endelig råber, at hun ikke vil, presser “kæresten” Fazl fingrene ned i halsen på hende for at dæmpe skrigene.

Ikke den første voldtægt

Under undersøgelsen viser det sig, at det ikke er første gang, Lisa er blevet misbrugt. En lignende hændelse fandt sted knap en måned tidligere. Der deltog en tredje afghaner; Shokrallah Shahzad.

Også dengang blev der drukket alkohol og der blev spillet “sandhed eller konsekvens”, og også denne gang blev Lisa voldtaget med en flaske. Det, der adskiller sig fra episoden i maj, er, at Lisa her voldtages både vaginalt og analt med flasken.

– De trak mig ned på gulvet og derefter holdt min kæreste [sic!] fast i mine hænder, og så stak de ciderflasken op i rumpen på mig, og de sagde, at de ikke ville stikke den så langt op, men det gjorde ondt og ondt. Jeg sagde nej, jeg vil ikke, sagde stop, jeg råbte endda at de skulle holde op, siger Lisa om misbruget i april.

Lisa siger selv, at hun havde frivillig sex med Fazl ved en række lejligheder, mens personalet, der tager sig af hende, siger, at hun har “vage forestillinger om, hvad sex er”, og siger, at hun let kan manipuleres. Lisa er optaget af, at nogen skal kunne lide hende.

Ifølge Lisa var Fazl venlig mod hende i starten, men begyndte derefter at kalde hende en “hore” og en “idiot”. På et tidspunkt slog han angiveligt hende i ansigtet. Lisa siger, at hun ikke sagde noget om den første voldtægt, hun blev udsat for, fordi hun var bange for sit liv. Fazl havde truet med at dræbe hende.

Efter at kontakten mellem Fazl og Lisa blev etableret, spredte et rygte sig i afghanske kredse om, at der er en psykisk udviklingshæmmet kvinde i Upplands Väsby, som man kan have sex med. I løbet af foråret besøger en strøm af afghanere Lisas lejlighed i det kommunale boligkompleks.

Lisa fortæller til politiet, at hun har haft sex med tre eller fire andre udenlandske mænd, foruden sin “kæreste” Fazl.

Anklaget, dømt og udvist

Under efterforskningen blev tre af de afghanske mænd anholdt og sigtet. Alle tre hævdede i Attunda tingret i Sollentuna, at de ikke “havde bemærket ” Lisas handicap. Ifølge den anklagede var hun med på alle de seksuelle handlinger, der blev gjort.

Byretten, der nu har afsagt dom i sagen, tror ikke på denne forklaring.

”Det er velkendt, at sagsøgerne lider af en kognitiv svækkelse og er på psykisk niveau som et barn. Ved at spille ”sandhed eller konsekvens” har de tiltalte presset hende til at drikke alkohol hurtigt og dermed få drukket hende fuld, hvilket har gjort hende endnu mere sårbar og ude af stand til at beskytte sin seksuelle integritet, hvilket naturligvis også var formålet. Desuden brugte de tiltalte anden form for overgreb i forbindelse med de seksuelle handlinger ved at undertvinge hende på anden måde, fastholde forurettede og dermed begrænse hendes bevægelsesfrihed. Det medfører, at hun ikke kan have deltaget frivilligt i disse seksuelle handlinger ”, skriver byretten i dommen.

Byretten vurderer også, at videoforhørene med Lisa, som blev afspillet, da retsforhandlingen blev afholdt bag lukkede døre, tydeligt viser, at hun er udviklingshæmmet.

En af de anklagede, Shahzad, der voldtog Lisa i april, sagde, at Lisa “spillede uskyldig” under videoforhørene, men at hun var helt anderledes i virkeligheden – en forklaring, som byretten anser for helt usandsynlig. Det er derfor bevist, at afghanerne måtte vide, at Lisa var psykisk handicappet, slutter byretten.

De tre afghanske mænd blev dømt for grov voldtægt. Fazl og Jawid er begge blevet idømt otte års fængsel for at have voldtaget Lisa to gange. Shahzad er blevet idømt 3,5 års fængsel. Han deltog “kun” i en af ​​bandevoldtægterne og har ret til en såkaldt “ungdomsrabat”, fordi han er under 21 år.

Retten har også dømt mændene til udvisning efter afsoning.

Shahzad kan vende tilbage til Sverige om femten år, mens Fazl og Jawid bliver udvist på livstid.

Byretten skriver i dommen, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at foretage udvisninger til Afghanistan. At vende tilbage til Afghanistan kan ikke lade sig gøre lige nu, men retten understreger, at situationen i Afghanistan kan være en anden, når mændene har afsonet deres fængselsstraffe, og udvisningerne skal gennemføres.

Lisa tilkendes en erstatning på 200.000 svenske kroner for krænkelserne og lidelserne, hun blev udsat for gennem overgrebene.

Lisa hedder i virkeligheden noget andet end Lisa.

ANNONSE