Kunstbilde

LaGrigia_Roma_2010

Klik på billedet for at  se det rigtigt!

Den kapitolinske Venus (Venere capitolina), én av flere kjente romerske kopier (en annen finnes i Vatikanet) etter et tapt forbilde inspirert av Praxiteles’ forsvunne men svært kopierte «Afrodite fra Knidos» (300-tallet f.Kr.) – marmor, 193 cm, Kapitolmuseets Palazzo Nuovo, Roma (foto: La Grigia).

Museets hjemmesider opplyser at skulpturen – en tro og tidlig variant av «den blyge Venus» (Venere pudica) som er av litt større dimensjoner enn de naturlige – ble funnet i nærheten av San Vitale-basilikaen rundt 1666-1670, for siden å bli kjøpt og donert til de kapitolinske samlinger av pave Benedikt XIV i 1752. Den er en av de mest kjente statuene i museet, og har gitt opphav til over hundre reproduksjoner. Verket er laget i kostbar marmor (sannsynligvis fra Paros) og viser den romerske skjønnhets-, kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen Venus, av grekerne kalt Afrodite, som kommer naken ut av badet med en konsentrert mine. Hun er en smule fremoverlent, med armene bøyd i harmoni med kroppens naturlig runde former, slik at hendene delvis dekker underlivet og i mindre grad brystet. Det venstre benet er rett, det høyre lett bøyd. Hodet er vridd en tanke mot venstre. Til venstre for gudinnen ligger håndkleet hennes oppå en amfora. Av ansiktsuttrykket ser Venus ut til å tenke på noen eller noe som befinner seg et annet sted.

CHRISTIAN SKAUG

ANNONSE

Ét svar til “Den kapitolinske Venus (Venere capitolina)”

  1. Therion siger:

    I anledning sagen….

    https://www.document.no/2016/01/italiensk-underkastelse/

    En nøgen dame – og dessuden en hedensk gudinde.

    Nuff said.