Nyt

I Stockholm har man indført noget man kalder «feministisk snerydning». Folk i den svenske hovedstad er ikke ligefrem begejstret, at dømme efter antallet af klager: 1.419 på seks dage, men kommunen synes det går storartet.

Den feministiske snerydning blev indført af Stockholms rød-grønne myndigheder for et par år siden. Ideen var at fællesarealer, fortove og cykelstier skulle prioriteres, fordi kvinder er de flittigste brugere, mens mænd helst kører bil. Kritikken har ikke ladet vente på sig.

– Al snak om «feministisk snerydning» falder pladask til jorden som gamle damer på spejlglatte fortove, skrev det socialdemokratiske Aftonbladet allerede sidste vinter.

Da kom vinteren som tyven om natten:

I al hast indstilledes de fleste buslinjer. Tværbanen rapporterede om vognfejl, sporfejl og gearkassefejl. Pendlertog og tunnelbanen kørte på halv drift og blev snart overfyldte. I går aftes fik tusinder af stockholmere mase sig frem på uryddede fortove for overhovedet at komme hjem. Og Stockholm er stor, folk måtte vandre i timevis.

ANNONSE

De som tog bilen, hang fast i bilkøer, gaderne var spejlglatte og de pigfrie stockholmerdæk kunne ikke stå fast. Biler, lastbiler og busser skøjtede hid og did, en del hang fast i snedriverne og blokerede resten af trafikken.

Den feministiske snerydning blev kritiseret af såvel den borgerlige opposition som af politiet. En fare for samfundet, mente Stockholms politi:

– Det er så tilpas alvorligt, at det er samfundsfarligt, siger Fredrik Ståhle, politiinspektør i Stockholm.

Han beretter om ambulancer, som havde svært ved at komme frem gennem de bilkøer, som opstod når lastbiler og andre trafikanter kørte fast på grund af de dårlige vejforhold.

I årets vinterferieuge var der problemer igen. Mellem 27. februar og 4. marts modtog trafikkontoret 1.419 klager over snerydningen i byen rapporterer Skärholmen Direkt.

Flest klager kom i Söderort, hvor Farsta-Skarpnäck toppede den dystre liste med 232 indrapporterede tilfælde på seks dage. Flere læsere har endda henvendt sig til StockholmDirekt med billeder og beviser på den dårlige snerydning på først og fremmest byens fortove og stier. Mange oplever at disse nedprioriteres og at fokus i stedet er rettet mod cykelstier og veje.

Trafikkontoret har opgaven med at udføre Stockholms feministiske snerydning. Den specielle rydning skal prioritere cykelstier, kollektivtrafik og gangstier, men har mødt meget kritik for ikke at prioritere vigtige samfundstjenester som politi, ambulancer og brand- og redningstjenesten.

Men trafikborgmester Daniel Helldén fra Miljöpartiet (hvem ellers) synes det går fint:

– Jeg har haft møde med trafikkontoret angående snerydningen, og de bedømmer at det har fungeret fint. Der har været sneplove rundt omkring i byen, men siden har det sneet igen, så det kan opleves som at der ikke er sket nogen snerydning, men selvfølgeligt findes der også steder man har misset at pløje, siger Daniel Helldén, til Skärholmen Direkt.

 

ANNONSE