Nyt

Tysklands kansler Angela Merkel talte onsdag under World Economic Forum i Davos, hvor hun i et standhaftigt forsvar for den tøjlesløse globalisme lagde sin sædvanlige belærende indbildskhed for dagen.

Med slet skjult adresse til Donald Trump kritiserede Merkel den amerikanske præsidents større fokus på sit eget land interesser. I en AFP-melding hedder det:

Den tyske kansler Angela Merkel stod op til forsvar for den globale frihandel, mens forretningsledere og politiske ledere forberedte sig på Trumps ankomst.

”Vi mener ikke, at det at lukke sig om sig selv, isolere sig, vil føre til en god fremtid. Protektionisme er ikke løsningen”, sagde hun i en tale

Kritikken fremstår uhyre malplaceret. Den amerikanske indstilling er, at handel skal være til fordel for begge parter, noget Tyskland åbenbart ikke vil indse pointen i.

Som The Independent rapporterer, fandt Merkel det relevant at trække en historisk linie fra nutiden til første verdenskrig:

Frau Merkel advarede mod genkomsten af ”national egoisme” og sagde, at visse politiske standpunkter helt glemmer erfaringerne fra de store konflikter i det 20. århundrede. Som f.eks. Første Verdenskrig, da nationale ledere nærmest vandrede i søvne ind i en katastrofe.

”Og vi må i dag, 100 år senere, stille os selv et meget påtrængende spørgsmål: har vi lært historiens lektie? Det har vi egentlig ikke” sagde hun.

Spørgsmålet er vel snarere om Merkel har lært noget af nutiden? Den nutid, som viser en sund tendens til at ville tilpasse en globalisme, som har taget overhånd.

Hendes analyse af migrationspolitikken overskred grænsen til det banale:

”Vi har vidst det siden Romerriget og siden den Kinesiske Mur! At mure sig inde hjælper ikke med til at beskytte grænserne” sagde hun

Den tyske kansler kom også ind på temaet højrepopulisme, som efter hendes opfattelse er ren «gift» for samfundet. Tyskland forsøger at holde den under kontrol, sagde Merkel.

Die Welt skriver:

Merkel advarede mod at nære fordomme mod religiøse grupper som muslimer eller hele folkegrupper. «Man må se på hvert enkelt menneske, som noget unikt»,

mener Merkel, som ikke selv har nogen problemer med at nære fordomme mod hele grupper med et andet politisk synspunkt end hende selv. Kunne man ikke lige så godt have hævdet, at islam er en gift, og at man må se på højrepopulister som unikke enkeltmennesker?

Merkel sagde kort sagt det Davos ville høre. Men fortællingen overbeviser ikke stort mere end et medlem af Sovjetunionens politbureau, som står og fremhæver kommunismens fortræffeligheder i 1980´erne.

Foto: Wikipedia Commons

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE