Kommentar

Robert Capa D-day

75-årsdagen for landgangen i Normandiet er vigtig af én grund: Det hjælper ikke at mindes dem som ofrede sig, hvis man ikke forstår hvad det betyder i dag.

Danmarks statsminister og Tysklands kansler gør det modsatte: De brændemærker forsvareren af den frie verden, Donald Trump, som en løgner, en krigsophidser, som en isolationist. De taler kun negativt om ham.

Det bør bemærkes, da Trump nu har siddet 2,5 år ved magten. Vi ved hvem han er, hvad han står for. Hans popularitet i USA er stigende. Demonstrationerne mod ham i Storbritannien var blegere end for et år siden.

Medierne må godt tale skidt om ham ved enhver anledning. Det hjælper bare ikke.

Selv de Trump-hadske medier roste hans tale i Normandiet.

Men Lars Løkke fandt grund til at nævne Trump i samme åndedrag som han talte om hvad der truer Danmark. Oven i købet skete det i hans grundlovstale, dvs. på valgdagen, hvilket gør det endnu mere bemærkelsesværdigt.

ANNONSE

Løkkes grundlovstale: Jeg er den eneste, der vil prøve noget nyt

 

Selvom der er ro i Danmark og en god økonomi, så er det urolighederne i verden omkring os, der ifølge statsministeren er årsag til, at han i denne valgkamp først kom med en bog, hvor han luftede tankerne om en midter-regering, inden han tirsdag eftermiddag de facto lagde årtiers samarbejde i blå blok i graven.

Han pegede på De Gule Veste, der satte brand i Paris’ gader, nye EU-medlemslande, der udfordrede de demokratiske spilleregler og frie medier, og så sendte han en lille hilsen til den amerikanske præsident, Donald Trump, der i disse dage er på besøg i Storbritannien.

»Vi ser en amerikansk præsident, der i nogen grad vender ryggen til, og når han vender ansigtet til og besøger Storbritannien skal jeg da lige love for, at han også åbner munden,« sagde han.

»Danmark står et helt andet sted, men vi ser også tendenserne pible frem i den her valgkamp. Synspunkter, som de flest af os ser som ekstreme og fremmedfjendske og i flere tilfælde på kant med grundloven. I den situation syntes jeg, det var et forsøgt værd at forsøge at bygge en bro, der kunne forene de krydsende ambitioner,« tilføjede han.

“Danmark står et helt andet sted.” De ord er ikke til at misforstå. Et helt andet sted end USA under Trump. Løkke Ramussen står sammen med de danske medier, der systematisk er Trump-hadere. Hvilken pris kommer Danmark til at betale for sin antiamerikanisme? Der er både en intern pris og en ekstern.

Danmark tror i dag, landet har nøglen til et multikulturelt samfund med islam og muslimer under EU’s paraply.

Løkke Rasmussen er fuldt og helt på linje med Angela Merkel der holdt en lignende tale ved Harvard University af alle steder, og på engelsk.

Merkel mod Trump: »Løgne må ikke kaldes sandheder og sandheder ikke løgne«

Hovedbudskabet var, at »mure« af »uvidenhed og snæversyn« rives ned, akkurat som Berlin-muren 1989. Vi må, sagde Merkel, mere end nogensinde tænke internationalt og ikke kun på os selv, og man skal være »åben og ikke isolationistisk«.

Hun vendte sig imod protektionisme og handelskonflikter, fordi de truer »grundlaget for vor velstand«. Desuden må »løgne ikke kaldes sandheder og sandheder ikke løgne«. Endelig skal »dårligdomme ikke accepteres som normale«.

I klar tale betyder det at Merkel vil lade Kina overtage USA’s plads. Den gamle geopolitiske magtspiller, Tyskland, ved godt at der kun findes et hegemoni, USA, og for at forblive hegemon er det visse ting man må gøre: Man må beholde sin tunge industrielle kapacitet, må producere stål, man må beholde industriarbejdspladser, man må beskytte sin teknologi og patenter, man må have kontrol over den vitale infrastruktur, man må være villig til at betale for sit forsvar, man må være energiuafhængig.

Tyskland svarer nej til disse spørgsmål: Det gør sig endnu mere energiafhængig af Rusland med Nordstrøm 2, de nægter at betale de aftalte 2 procent af BNP til NATO, de overlader forsvaret af Europa til USA, og Tyskland indtager en velvillig holdning til Kina.

Tyskland modarbejder m.a.o. USA’s forsøg på at forsvare den frie verden. Tyskland vil være gratist.

Det vil den danske elite også, som Løkke Ramussen er en typisk repræsentant for.

På toppen af det hele regner han sig selv som den der er “voksen i rummet”.

Vesteuropas stilling er dårlig og den vil blive svagere efterhånden som tiden går. Merkel og Løkke Rasmussen lider af vildfarelser. De tror fortsat på Europas overlegenhed.

De er begge erfarne politikere. De taler ikke bare ud i den blå luft.

Efter 2,5 år ser de fortsat ned på Trump og de ser ned på protesterne, som rejser sig i Europa.

Det er den virkelige betydning af D-dagen. Europas ledere svigter Europa.

 

ANNONSE